Nissan připravuje "nezašpinitelné" auto. Testy již začaly

Radek Pecák Radek Pecák
26. 4. 2014 13:17
Speciální nanolak má schopnost odpuzovat bláto, dešťové kapky i prach.
Foto: Nissan

Skvělou zprávu pro ty, kteří se často pohybují po zablácených komunikacích, má japonská automobilka Nissan. Na druhou stranu, provozovatelům myček aut se současná aktivita specialistů této značky asi příliš líbit nebude.

V současné době totiž v evropských podmínkách probíhají provozní zkoušky vozu Nissan Note, jehož karosérie je nastříkána speciálním nanolakem.

Ten má schopnost odpuzovat bláto, dešťové kapky i prach.

Foto: Nissan

Optimisté dokonce hovoří o tom, že díky speciálně vyvinutému superhydrofobnímu a oleofobnímu laku by majitelé po koupi již svůj automobil nikdy nemuseli mýt.

Testy v technickém centru Nissan Technical Centre Europe již uačaly a „nezašpinitelný“  exemplář Note během nadcházejících měsíců absolvuje řadu provozních zkoušek.

Technologie Ultra-Every Dry aplikovaná na polovinu karosérie vozu zajišťuje, že ochranná vrstva vzduchu, která se vytváří mezi lakem a okolím, zabrání tomu, aby se na povrchu vozu zachytávala voda a silniční nečistoty. Ty se pak následně na vozech s klasickým lakem projevují ve formě špinavých skvrn.

Foto: Nissan

Dosavadní poznatky ze zkoušek laku vyvinutého společností UltraTech International Inc ukazují, že vykazuje velmi dobrou reakci na déšť, aerosol, mráz, mrznoucí déšť i stojící vodu. Nanolak již před Nissanem začali používat někteří výrobci automobilových disků kol z lehkých slitin. Na nich se pak rovněž neusazují silniční nečistoty a prach z brzd.

V případě Nissanu to není první technologie, která zajišťuje čistotu. Právě na modelu Note je totiž instalovaná také zadní kamera s funkcí umývání a ofukování. Tato funkce automaticky udržuje pomocí vody a stlačeného vzduchu objektiv kamery čistý, aby zajistila, že bezpečnostní systémy modelu propojené s touto kamerou, budou stále funkční.

 

Právě se děje

Další zprávy