Nejspokojenější řidiči na světě jezdí podle statistik v Nizozemsku. Češi jsou čtvrtí

Jan Markovič Jan Markovič
25. 9. 2016 7:16
Nejnešťastnější řidiči jezdí ve středoamerickém Salvadoru, do zpěvu jim není ale ani na Filipínách nebo v Guatemale. Zjistili to vývojáři navigační aplikace Waze, když analyzovali její globální data. Porovnávali hned několik aspektů, které se řidičů aut dotýkají každý den. Nejlépe jsou podle nich na to lidé v Nizozemsku. Česká republika se dostala mezi pět nejlepších.
Kromě samotných států měřil Waze také spokojenost řidičů ve velkých městech. V deseti nejlepších se ale už ta česká neobjevují.
Kromě samotných států měřil Waze také spokojenost řidičů ve velkých městech. V deseti nejlepších se ale už ta česká neobjevují. | Foto: Aktuálně.cz

Dopravní zácpy, nebezpečí na silnicích nebo rozbité cesty. To vše ovlivňuje každodenní život řidičů po celém světě. Vývojáři navigační a sociální aplikace Waze, kterou používají řidiči ve 185 zemích světa, se rozhodli posbírat kompletní data z 38 států, kde uživatelé aplikaci nejvíce využívají. Evropa jim z toho vyšla zdaleka nejlépe.

Mezi deseti zeměmi s nejspokojenějšími řidiči na světě je osm evropských. Vede Nizozemsko, na druhém místě je Francie a na třetím Spojené státy. Česká republika se umístila čtvrtá následovaná Švédskem na pátém místě. V top 10 ale figuruje i Slovensko a ze států mimo Evropu pak ještě Spojené arabské emiráty.

10 zemí s nejspokojenějšími řidiči

1. Nizozemsko
2. Franice
3. USA
4. Česká republika
5. Švédsko
6. Spojené arabské emiráty
7. Lotyššsko
8. Maďarsko
9. Slovensko
10. Itálie

Zdroj: Waze

Zdroj: Jan Markovič

Nejhorší situace je v rozvojových zemích. Podle statistik je silničním peklem středoamerický Salvador, kde jsou řidiči vůbec nejnešťastnější. Před ním se umístily Filipíny, Guatemala, Panama a Indonésie. Dobře na tom ale není ani Peru. Překvapením je bohatý Singapur, který skončil na 33. místě.

Aplikace Waze není jen běžná navigace, ale funguje i jako druh sociální sítě. Umožňuje řidičům mezi sebou sdílet i další informace z cest, jako jsou například uzavírky. Zvládne odhadovat také tvorbu kolon a jejich délku i dobu trvání.

Všechny tyto údaje použil Waze při sestavování ratingu, kdy měřil celkem šest faktorů ovlivňujících spokojenost řidičů. Byly to zácpy, bezpečnost na silnici, servis pro řidiče (jako je například dostupnost čerpacích stanic), kvalita silnic, socio-ekonomické hodnocení a jakýsi „wazey“, což by se dalo přirovnat ke zdviženému palci na sociální síti Facebook. Každý z faktorů měl ještě řadu dalších aspektů, které ho formovaly. Kompletní popis průzkumu najdete přímo na stránkách aplikace Waze.

Kromě samotných států měřil Waze také spokojenost v jejich velkých městech. V deseti nejlepších se ale už ta čeká neobjevují. Najdeme zde osm francouzských a dvě americká města. Vedou Valence, Tours a Le Mans, na čtvrtém místě stojí Greensboro z USA, pátý je opět francouzský Avignon.

Nejlépe hodnoceným městem České republiky se stalo Brno, které se umístilo na 53. místě v žebříčku mezi americkým Bostonem a španělským Madridem. Praha skončila až 66., přičemž je na tom hůř než Bordeaux ve Francii a lépe než Petrópolis v Brazílii. Nejhůř dopadlo filipínské Cebu, když skončilo v ratingu na posledním 186. místě.

 

Právě se děje

Další zprávy