Nejsilnější traktor od Zetoru má 150 koní a klimatizaci

Radek Pecák Radek Pecák
31. 3. 2014 19:50
Firma loni zvýšila hrubý zisk na 323 milionů, téměř 90 procent produkce směřuje na export.
Nový traktor je na brněnském výstavišti obdivovaným exponátem.
Nový traktor je na brněnském výstavišti obdivovaným exponátem. | Foto: Radek Pecák

Brno – Svůj zatím největší a nejvýkonnější traktor dnes na brněnském výstavišti představila brněnská společnost Zetor Tractors v rámci veletrhu Techagro.

Novinka se začne prodávat letos v létě. Výkon čtyřválcového motoru dosahuje až 150 koňských sil, traktor má navíc ze všech dosud vyráběných Zetorů největší rozvor a rozchod kol.

Od ostatních traktorů této značky se odlišuje také výbavou. V základní verzi je například klimatizace a samostatně odpružená kabina.

„Zapracovali jsme i na odhlučnění a díky použití speciálních tlumících materiálů nyní hluk v kabině nepřevýší 76 decibelů,“ uvedl manažer vedení projektů v Zetoru David Kohlhammer. Pro srovnání: podobně hlučné jsou například průměrně výkonné vysavače.

Nový traktor, který traktor začíná vyrábět, je zatím největší a nejsilnější
Nový traktor, který traktor začíná vyrábět, je zatím největší a nejsilnější | Foto: Radek Pecák

Traktor se bude prodávat i v provedení se slabšími výkony motorů 130 a 140 koňských sil.

Cena od 1,5 milionu?

Technickým základem se stal o něco menší traktor Forterra HSX, nový typ je ale větší, těžší, stabilnější a schopný pracovat s většími a výkonnějšími přídavnými zařízeními, než dosud zetory umožňovaly.

Novinka může jezdit rychlostí až 40 kilometrů v hodině, spotřeba dosahuje od 18 do 25 litrů nafty na hodinu práce při padesáti- až osmdesátiprocentním zatížení motoru.

Cenu zatím firma nestanovila. „Uvažujeme, že zaváděcí cena nejslabšího provedení se 130 koňskými silami by mohla začínat zhruba na částce 1,5 milionu korun,“ sdělil Kohlhammer.

Major měl úspěch

V brzké době hodlá firma představit ještě silnější a větší traktor. Již dříve se v médiích objevil název Maxterra. O něm sice vedení Zetoru v tuto chvíli nechce podávat žádné informace, Kohlhammer však redaktorovi Aktuálně.cz prozradil, že na vývoji šestiválcového motoru nyní v Zetoru intenzivně pracují.

Konstruktéři v Zetoru se sice brání přílišnému používání elektroniky, v novém traktoru je ale již řada funkcí ovládána s její pomocí
Konstruktéři v Zetoru se sice brání přílišnému používání elektroniky, v novém traktoru je ale již řada funkcí ovládána s její pomocí | Foto: Radek Pecák

Současně jsou v pokročilé fázi vývojové práce i na dalších dvou typech traktorů. Ten první by měl podle ředitelky úseku lidských zdrojů společnosti Zetor Tractors Jany Ragasové být menší než vloni uvedený typ Major, kterému se na trhu dařilo.

„Plánovali jsme prodej 900 kusů, nakonec se jich kvůli velkému zájmu muselo vyrobit o čtyři sta více,“ dodala Ragasová. Rozšíření počtu modelových řad ze tří na šest je podle ní v plánu do roku 2016.

Devět z deseti míří do ciziny

Vloni Zetor prodal necelých 4700 traktorů a dosáhl na tržby ve výši 4,5 miliardy. Zisk před zdaněním v loňském roce dosáhl 323 milionů korun, což je meziročně o sedm procent více. Letos chce Zetor opět prodat přes 4500 traktorů. Plánuje zisk přes 300 milionů korun.

Téměř 90 procent produkce firmy směřuje na export. Zetor nyní nabízí své výrobky v 50 zemích světa na všech kontinentech. Mezi nejvýznamnější odběratele patří USA, Británie, Maďarsko, Litva, Gruzie, Polsko a Skandinávie.

 

Právě se děje

Další zprávy