Nejrychlejší Smart v historii pokoří i rychlost 180 kilometrů v hodině. Cena je ale přes 500 000 Kč

Radek Pecák Radek Pecák
20. 7. 2016 10:12
Značka Smart, která spadá do stejného koncernu jako Mercedes-Benz, začíná nabízet novou generaci vozu Smart Brabus ve třech karosářských variantách. Mají posílený motor a upravený podvozek.
Od běžných smartů Brabusy odlišují také dvojité koncovky výfuků.
Od běžných smartů Brabusy odlišují také dvojité koncovky výfuků. | Foto: Brabus

O pět kilowattů více než v minulé generaci má motor v nové verzi Smart Brabus. Jeho tři karosářské varianty - fortwo, forfour i fortwo cabrio se právě nyní začínají prodávat.

80 kW (109 koňských sil) postačí na to, aby se čtyřmístná verze rozjela až na maximální rychlost 180 kilometrů v hodině. Obě lehčí dvoumístné verze sice dosáhnou jen na tempo 165 kilometrů v hodině, hodnota zrychlení se u nich však dostala o pět desetin pod hranici deseti sekund.

Foto: Brabus

Brabus tvrdí, že nové smarty budou patřit mezi nejsportovnější auta v tomto segmentu miniaut. Proto změnili také podvozek. Auta mají tužší tlumiče i pružiny, sportovní výfuk, sportovně nastavené řízení a sportovní šestistupňovou dvouspojkovou převodovku. Ta navíc umožňuje režim race-start s automatickým nastavením optimálních otáček a prokluzu spojky pro dosažení maximálního zrychlení. Řidič po zvolení režimu sešlápne současně plyn i brzdu a v okamžiku zamýšleného rozjezdu pouze uvolní brzdový pedál.

Zvenčí se Brabus odlišuje od běžného smartu díky matně šedému difuzoru a dvojitým koncovkám výfuku. Disky kol jsou pak matně šedé.

Foto: Brabus

Součástí standardní výbavy je například asistenční systém pro upozornění na hrozící náraz vpředu a v případě variant s pevnou střechou rovněž střešní okno.

Cenovky u všech verzí přesahují hranici půl milionu korun. Nejlevnější je fortwo za 512 500, forfour je pouze o 5501 korunu dražší. Až těsně k hranici 600 000 Kč se přiblížila cenovka modelu fortwo cabrio.

Test běžných verzí vozů Smart Fortwo a Forfour si můžete přečíst zde a zde.   

 

Právě se děje

Další zprávy