Nejrozbitější silnice jsou letos v okrese Česká Lípa. Pozor si dávejte i v Praze a v Opavě

Radek Pecák Radek Pecák
16. 8. 2016 11:11
Celkem 107 000 hlasů přišlo letos do ankety, která mapuje nejhorší silnice České republiky. Jedná se již o šestý ročník. Z nahlášeného množství tisíce výmolů zatím silničáři stačili opravit necelou třetinu.
Toto je stav silnice druhé třídy v okrese Česká Lípa.
Toto je stav silnice druhé třídy v okrese Česká Lípa. | Foto: Vymoly.cz

"V tomto úseku lze snad jen létat," tak zní jeden z komentářů přispěvatele do ankety Vymoly.cz, která mapuje nejrozbitější silnice v rámci republiky. Letos nejvíce hlasů získal úsek silnice u obce Tubož v okrese Česká Lípa. Leží na silnici číslo 259, která spojuje Mšeno na Mělnicku s obcí Dubá.  

Na čele žebříčku tak vystřídal několikanásobného vítěze, kterým byla pražská ulice U Seřadiště.

I tak má ale hlavní město v desítce nejhorších úseků tři zástupce. Jsou jimi ulice Musíkova, Ohradní a Ostřicová.

V úvodu zmíněná silnice asi opravdu leží motoristům v žaludku. Úsek, který leží jen o několik kilometrů dále, totiž dostal tolik hlasů, že skončil celkově třetí. Mezi nimi se umístila ulice Těšínská v Opavě, což je ale spíše účelová komunikace.

„Za šest let trvání projektu nahlásili motoristé přes 6 tisíc silničních výmolů. Téměř polovina z nich je k dnešnímu dni opravena, říká Jiří Cívka z pojišťovny Generali. „Letos motoristé upozornili na více než tisícovku nových silničních úseků, které budou potřebovat opravu. Více než třetina z nich se už opravy dočkala,“ upřesňuje Jiří Cívka. Nejvíce nahlášených výmolů bylo letos v Praze. Právě to je podle Petra Čaníku z portálu Výmoly.cz smyslem celého projektu – totiž to, aby se silničáři včas dozvěděli, které silnice vyžadují urychlenou opravu.

Současně tento projekt pomáhá předcházet značným škodám na vozidlech. „Pokud motoristé nemají havarijní pojištění, vjedou do označeného výmolu a své auto poškodí, musejí opravu hradit ze svých finančních prostředků. V průměru se přitom jedná o přibližně 40 tisíc korun,“ doplňuje Jiří Cívka z Generali.

 

Právě se děje

Další zprávy