Nejpomalejší Ferrari zrychlí na 316 kilometrů v hodině

Radek Pecák Radek Pecák
17. 2. 2014 6:01
Spotřeba vozu s novým motorem klesla o pětinu
Toto je nové Ferrari California po faceliftu
Toto je nové Ferrari California po faceliftu | Foto: Aktuálně.cz, Ferrari

O čtyři kilometry vyšší maximální rychlost vyvine po faceliftu nejmenší a nejlevnější model značky Ferrari - kabriolet California.

Místo 312 teď bude schopné jet až 316 kilometrů v hodině. Zrychlení na stokilometrovou rychlost nastane u novinky po 3,8 sekundách.

Současně má podle výrobce poměrně podstatně poklesnout "žíznivost" motoru. Bude teď jen 10,6 litru na sto kilometrů, což je u vozu s motorem o výkonu  490 koní skutečně pozoruhodný údaj.

Výkon se oproti doposud nabízené Californii zvýšil o 70 koní. Je to zásluha nového motoru - osmiválce se zdvihovým objemem válců 3,8 litrů. Je to o půl litru méně než mělo původní provedení, výkon ale narostl díky přeplňování. Turbodmychadla jsou hned dvě a díky nim narostl i maximální točivý moment. Ten je nyní 755 Nm.

Turbomotor nemusí být špatný

V poslední době sice Ferrari používalo pouze atmosféricky plněné motory, ale turbomotor měl i kultovní supersport F40. Navíc, použitá turbodmychadla mají dvě komory, takže případný turboefekt je potlačen na naprosté minimum.

Protože jde o facelift, Ferrari pozměnilo i design karosérie. Nová je maska chladiče i přední nárazník, vyměněna byla rovněž světla. Vzadu pak nalezneme nový difuzor. Koncovky výfuku jsou nadále čtyři. Původně ovšem byl každý jejich pár orientován vertikálně, nyní jsou vedle sebe. Na bocích jsou jiné tvary prahů.

Uvnitř teď mezi otvory pro foukání klimatizovaného vzduchu bude přístroj ukazující hodnotu tlaku turbodmychadel a na středovém panelu se objeví dotykový displej.

Sportovně orientovaní řidiči ovšem daleko více ocení nové přesnější řízení a zejména nové tlumiče. Prý mají o polovinu rychlejší odezvu než dosud. Také jsou elektronicky propojeny se senzory zrychlení, což se projeví v menších náklonech vozu v zatáčkách.

   

 

Právě se děje

Další zprávy