Tohle je nejmenší Velorex na světě. Startuje na dálku a má nevyčíslitelnou hodnotu

Přesná replika Velorexu je snem nejednoho malého kluka.
Stroj je přesnou zmenšeninou originálu – jde o 60% velikost. Měří na délku 186 cm, má motor z českého mopedu Stadion a dálkové startování původně z Kawasaki. To aby šlo Velorex zastavit, kdyby s ním dítě jelo jinam, než má.
Tvůrcem zmenšeného Velorexu je Tomáš Kostík z fanklubu Zlatá růže Boskovice. „Narodil se mi syn a jako táta velorexář jsem chtěl, aby také jezdil ve Velorexu,“ vysvětluje, proč rok stavěl tento unikát. Je svařen z 30 metrů trubek přesně podle originálu.
Malému Velorexu jeho tvůrce přezdívá jednoduše „malej“. Obě děti už vyrostly a dovnitř se nevejdou, ale na srazech pořádaných klubem, kam ho Tomáš Kostík bere, na sebe strhává pozornost. Doma ho neparkuje v garáži, ale v obývacím pokoji.
Dalším neméně zajímavým dílem lidového družstva Velo byl Velorex 435-D zvaný „dodávka“. Vznikl proto, aby invalidé mohli převážet svůj vozík. Vedle tří prototypů však bylo postaveno jen zhruba 10 aut.
Foto: Eva Srpová
Eva Srpová Eva Srpová
26. 10. 2016 17:24
Velorexáři o sobě s nadsázkou tvrdí, že je postihla nemoc. Nejenže většina z nich má aspoň dvě tříkolky, protože vlastnit jeden Velorex nestačí. Nadšenec z boskovického fanklubu postavil pro svého syna dokonalou zmenšenou kopii Velorexu. Tak precizní autíčko pro děti jen tak někde neuvidíte. Fotky této repliky i dalších unikátních modelů značky Velorex si prohlédněte v galerii.

Velorex, původně tříkolové vozítko s trubkovým rámem potaženým koženkou, byl v období socialismu jedním z nejlevnějších přibližovadel a původně byl určen invalidům. V současnosti roli nejlevnějších vozidel na trhu zaujímají minivozy. Podívejte se na kompletní přehled miniaut s cenou do 250 000 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy