Nejlepší motor opět vyrobil Ford. Má tři válce a objem litr

Radek Pecák Radek Pecák
27. 6. 2014 7:07
Ocenění pro "zelený" motor roku získala letos firma Tesla vyrábějící elektromobily.
Foto: Radek Pecák

S velkým náskokem zvítězil v absolutním hodnocení letošní ankety International Engine of the Year (motor roku) tříválcový turbomotor automobilky Ford. Má zdvihový objem pouhý jeden litr. Montuje se například do automobilu Fiesta či Focus.

V anketě zvítězil již třikrát po sobě.

Až za ním skončily vysokovýkonné agregáty automobilek Ferrari, BMW či McLaren.

Osmiválcový motor Ferrari 4,5 litru byl v celkovém hodnocení druhý a ovládl i kategorie o zdvihovém objemu nad čtyři litry a sportovní motory.

Ani v dalších kategoriích se neodehrála moc velká překvapení. V kategorii 1,0 - 1,4 litru, která je druhá nejnižší, zvítězil opět motor 1,4 TSI od Volkswagenu, nejlepší "šestnáctistovku" vyrábějí společně BMW a francouzský koncern PSA, nejlepším "dvoulitrem" je motor Mercedes-AMG s výkonem 360 koňských sil.

Svým výkonem dokonce předčí vítěze dalších dvou vyšších kategorií. V objemové kategorii do 2,5 litru totiž opět zvítězil pětiválec Audi s výkonem 310 koňských sil a v kategorii do tří litrů šestiválcový agregát BMW s výkonem maximálně 340 koní.

McLaren se pak stal vítězem mezi uchazeči v objemovém prostoru tři až čtyři litry. Jeho osmiválec 3,8 l je schopen ze sebe vydolovat až 650 koní.

Jako zelený motor roku byl letos vyhlášen elektromotor Tesla. Ten má rovněž úctyhodnou sílu - až 422 koňských sil.

 

Právě se děje

Další zprávy