Naftová Škoda Superb splňuje emisní limity i bez podvodu, zjistil Ťokův test

Radek Pecák Radek Pecák
Aktualizováno 13. 10. 2015 16:07
Ministerstvo dopravy zveřejnilo výsledky testů od organizace TÜV SÜD. Ukázalo se, že nyní vyráběná Škoda Superb s dieselovým motorem skutečně plní normu Euro 6. Teď ale přijdou na řadu auta, která měla splnit starší normu Euro 5.
Právě tyto dva vozy zatím stihli experti TÜV SÜD otestovat.
Právě tyto dva vozy zatím stihli experti TÜV SÜD otestovat. | Foto: Radek Pecák

Roztoky - Vozy s dieselovými motory, které nyní sjíždějí z výrobních pásů továren v Mladé Boleslavi a Kvasinách, plní příslušné emisní předpisy.

Vyplývá to z nezávislého testování dvou vozů, které si u specializované organizace TÜV SÜD v certifikované laboratoři v Roztokách u Prahy objednalo ministerstvo dopravy. Cílem bylo zjistit, zda nově prodávaná auta neporušují zákon.

"Nechali jsme otestovat Škodu Superb a Volkswagen Golf. Superb měl dvoulitrový dieselový turbomotor, Golf poháněl motor 1,6 TDI. Podle standardního homologačního cyklu oba vozy vyhověly," upřesnil ministr dopravy Dan Ťok. Škodovku výsledky potěšily.

"V testování budeme pokračovat, protože chceme mít jistotu, že homologační podmínky jsou splněny i bez podvodného softwaru," dodal Ťok.

"Chceme testovat i vozy podléhající normě Euro 5 a připravíme i test, který by měl simulovat podmínky v běžném provozu. Jedná se o horizont týdnů," upřesnil Ťok na dotaz Aktuálně.cz.

"Nyní se čeká třeba na metodiku, která by mohla pomoci odhalit přítomnost a činnost podvodného softwaru při měření emisí vozů," říká Luboš Trnka z TÜV SÜD.

Ministerstvo předá výsledky německému ministerstvu dopravy, německá strana zase má o výsledcích svých šetření informovat české úřady. Rovněž se budou koordinovat postupy s Velkou Británií, kde proběhla homologace škodovek.

"Výsledky potvrzují již dříve avizované prohlášení společnosti Škoda Auto, že nově vyráběné a prodávané vozy splňují emisní normu Euro 6, vyhovují všem legislativním požadavkům a ekologickým standardům. Věříme, že tyto pozitivní výsledky nezávislých měření pomohou při dalších jednáních s nezávislými autoritami," reagoval na zveřejněné výsledky mluvčí Škoda Auto Vítězslav Pelc.

 

Právě se děje

Další zprávy