Na trhu je vůz za méně než 150 000. A není to miniauto

Radek Pecák Radek Pecák
4. 11. 2010 14:00
Nejvíce levných aut najdete v autosalonech značky Renault
Foto: Renault

Inzeráty, v nichž zastoupení jednotlivých automobilových značek nabízela tuzemským zákazníkům auta za ceny hluboko pod dvě stě tisíc Kč, se už objevovaly i dříve. Vesměs se však jednalo o minivozy s chudičkou výbavou opatřené zpravidla logy asijských značek.

Nyní je situace jiná. Renault minimálně do konce roku hodlá prodávat za 149 900 Kč model Thalia, tedy auto, které má zavazadlový prostor s objemem přes pět stovek litrů, vcelku pohodlně se do něho vejdou čtyři dospělí pasažeři nebo dva dospělí a tři děti a jeho délka skoro o třicet centimetrů přesahuje hranici malých aut, tedy čtyři metry.

Za cenu pod sto padesát tisíc korun získá kupec tohoto vozu samozřejmě pouze základní verzi. Ta je vybavena benzinovým motorem 1,2 s výkonem 70 koní, auto s ním může jet rychlostí až 170 km/hodině a na stovku zrychlí za 13 sekund. Spotřeba je desetinku pod hranicí šesti litrů.

I s kompletní výbavou je do 200 000 Kč.

Výbava je ale chudá. Zmínit se dají vlastně jen dva Airbagy, protiblokovací systém brzd ABS a sllopné opěradlo v zadní řadě sedadel. Za poměrně nízký příplatek 23 tisíc korun už ale může být auto vybaveno navíc posilovačem řízení, výškově nastavitelným volantem, elektrickým stahováním oken, centrálním zamykáním s dálkovým ovládáním a dokonce i palubním počítačem. Dalších dvacet tisíc korun pak stojí dovybavení auta klimatizací, mlhovkami rádiem a elektricky ovládanými zrcátky. To je vlastně kompletně vybavené rodinné auto. A cena bude stále ještě pod 200 tisíci korunami. Konkrétně 192 900 Kč.

Pak si lze připlatit ještě za dvojici bočních airbagů (+ 8100 Kč,  metalízu (9300 Kč) či prodlouženou záruku na pět let (7490 Kč).

Levná je i Dacia či Hyundai

V autosalonech Renaultu si zákazníci mohou vybírat ještě z další dvojice podobně levných aut. Prvním je malé twingo, druhým městský hatchback clio storia. A navíc obvykle v sousedství Renaultu bývají showroomy sesterské značky Dacia, kde je kromě Loganu (159 900Kč) či Sandera (169 900Kč) k mání i velký kombík Logan MCV (199900 Kč).

Dalšími levnými auty, které jsou v současnosti na trhu v ČR, jsou již tradičně minivozy Fiat Panda, Hyundai i 10, Kia Picanto (160 - 170 tisíc Kč). K nim se pak přiřadil i Citroën C1, tedy jeden zástupce z trojčat vyráběných v kolínské továrně TPCA.

Jen o pět tisíc Kč (za 174 900) již lze pořídit dosluhující generaci Suzuki Swift, protože tak nová právě přichází na trh.

Do dvou set tisíc Kč se pak vejde i nejzákladnější verze fabie mladoboleslavské Škodovky, stejně jako podobně velké Hyundai i20 či Chevrolet Aveo.

 

Právě se děje

Další zprávy