"Mluvící" auta zabrání nehodě. V USA mají být brzy povinná

Radek Pecák ČTK Radek Pecák, ČTK
19. 8. 2014 17:15
Technologie zvaná V2V umožní vozům vyměňovat si základní údaje o rychlosti, směru a aktuální poloze, a to desetkrát za sekundu.
Princip technologie spočívá v tom, že si auta budou navzájem předávat informace o své poloze a rychlosti.
Princip technologie spočívá v tom, že si auta budou navzájem předávat informace o své poloze a rychlosti. | Foto: Aktuálně.cz

Washington - Zhruba tisíc lidských životů ročně by se podle amerického Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) mohlo ušetřit díky povinnému zavedení technologie V2V.

Ta zjednodušeně řečeno dokáže zařídit, že auta, která jsou od sebe vzdálena do 275 metrů, si navzájem vymění informace o své rychlosti, směru jízdy a aktuální poloze.

Díky včasnému varování řidiče to pak může přispět k zabránění srážky. Údajně by se tak dalo v USA zamezit 592 000 nehodám ročně, k nimž dochází při odbočování vlevo a přejezdech křižovatek.

Povinně už za tři roky?

Americké vládní úřady začaly dělat první kroky k tomu, aby výrobci tuto výbavu povinně zabudovávali do osobních a lehkých užitkových automobilů.

Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu a ministerstvo dopravy v únoru uvedly, že technologie možná začne být ve Spojených státech u nových vozů povinná od roku 2017.

Desetkrát za vteřinu

Technologie zvaná V2V umožňuje automobilům na silnicích vyměňovat si prostřednictvím radiového signálu základní údaje o rychlosti, směru a aktuální poloze tempem desetkrát za sekundu. Palubní počítače pak upozorní řidiče na hrozící srážku. Technologii již loni testovali inženýři v Ann Arbor u Detroitu na zhruba 3000 vozech.

S projíždějícími automobily mají pomocí nové technologie komunikovat i města a obce, které budou investovat do její instalace. Úřady by tak dokázaly předem informovat řidiče o dopravních zácpách a dalších problémech, aby mohli příslušná místa objet.

 

Právě se děje

Další zprávy