Mitsubishi nesmí kvůli vyšší spotřebě prodávat dalších osm modelů

ČTK ČTK
30. 8. 2016 18:44
Spotřeba u těchto modelů byla až o 8,8 procenta a v průměru o 4,2 procenta vyšší, než se udávalo. Japonské ministerstvo dopravy nařídilo firmě, aby na domácím trhu pozastavila prodej těchto vozů, dokud nebudou opraveny údaje o jejich spotřebě.
Mitsubishi Outlander
Mitsubishi Outlander | Foto: Ondřej Běhal

Tokio - Japonské ministerstvo dopravy dnes nařídilo automobilce Mitsubishi Motors pozastavit prodeje dalších osmi automobilových modelů. Zjistily se u nich nepřesné údaje o spotřebě, podobně jako u dalších čtyř modelů automobilky, u nichž automobilka přiznala falšování údajů o spotřebě už na jaře, uvedla agentura Reuters.

Ministerstvo začalo vyšetřovat vozy Mitsubishi poté, co firma v dubnu přiznala, že její zaměstnanci u některých modelů manipulovali s testy spotřeby pohonných hmot a podhodnocovali údaje o spotřebě.

Skandál dosud zahrnoval dva miniautomobily Mitsubishi prodávané pouze v Japonsku a dva malé modely, které Mitsubishi vyráběla pro automobilku Nissan Motor. Ta po vypuknutí skandálu koupila v Mitsubishi zhruba třetinový podíl a stala se jejím největším akcionářem.

Další modely, u nichž se nyní zjistily nesrovnalosti, jsou varianty modelů velkých vozů typu SUV Pajero, Outlander a RVR. Ministerstvo uvedlo, že spotřeba u těchto modelů byla až o 8,8 procenta a v průměru o 4,2 procenta vyšší, než se udávalo. Ministerstvo nařídilo firmě, aby na domácím trhu pozastavila prodej těchto vozů, dokud nebudou opraveny údaje o jejich spotřebě.

Provozní zisk Mitsubishi se v prvním finančním čtvrtletí končícím v červnu meziročně propadl o 75 procent na 4,6 miliardy jenů (1,1 miliardy Kč) a skandál těžce zasáhl její odbyt na domácím trhu. Automobilka v celém finančním roce očekává v důsledku skandálu čistou ztrátu 145 miliard jenů.

 

Právě se děje

Další zprávy