Manažerské auto budoucnosti? Řidiče nahradí automat

Radek Pecák Radek Pecák
22. 2. 2014 13:00
Interiér se promění v pojízdnou kancelář, která bude stále připojená do sítě.
Foto: Regus

Už za dva týdny na ženevském autosalonu ukážou společnosti Rinspeed a Regus svou představu, jak budou v blízké budoucnosti cestovat autem manažeři.

Lidé mají jezdit ve vozech bez řidiče, řízení obstarají automatické systémy - tedy ve voze zabudované kamery, radary a ultrazvukové senzory spolupracující s navigací a schopné registrovat i dopravní značení a hlášení.

Foto: Regus

Interiér manažerských aut se promění v pojízdnou kancelář, která bude stále připojená do sítě. Podle představ tvůrců vozu může jít dokonce o poměrně příjemné a nikým nerušené místo pro obchodní schůzky nebo pro práci na různých projektech.

I člověk na místě řidiče si proto bude moci otočit svoje sedadlo proti směru jízdy, aby se mohl v klidu domlouvat s osobami na zadních sedadlech. Ve voze, který se jako "fyzický koncept" představí v Ženevě, jsou celkem čtyři místa.

Vývojáři očekávají, že například cestou z letiště bude možné i čas strávený v zácpě proměnit v produktivní čas v "kanceláři." Od konceptu si slibují i to, že díky možnosti pracovat kdekoliv a kdykoliv nebude zapotřebí zanedbávat rodinný život.

XchangE jako Jaguar

Zvenčí se automobil, který nese název XchangE, příliš neliší od běžných vozů vyšší střední třídy. Představený koncept se například svými tvary podobá Jaguaru XJ.

Foto: Regus

Společnost Regus je celosvětovým poskytovatelem "flexibilních pracovišť" a má více než 1700 obchodních center ve 100 zemích. S nabídkou podobných vozů chce v budoucnosti navázat na již existující kancelářská zařízení a pracovní prostory dostupné u dálnic, silnic a dalších dopravních center, například dálničních autoservisů nebo čerpacích stanic. Regus působí i v České republice, kde má čtyři pracoviště v Praze a po jednom v Brně a Ostravě.

„Automaticky řízené vozy již nevyžadují, aby řidiči sledovali vozovku, což přináší možnost smysluplnějšího využití jejich času," říká Frank M. Rinderknecht, zakladatel a výkonný ředitel společnosti Rinspeed. Tento švýcarský "kreativní think tank" a laboratoř se zaměřením na automobilový průmysl si společnost Regus vybrala pro jeho zkušenosti.

Foto: Regus

Regus předpokládá, že o podobné vozy bude zájem. V nedávném globálním průzkumu, do kterého se zapojilo více než tisíc vedoucích pracovníků a majitelů firem, totiž 75 procent respondentů uvedlo, že flexibilní práce zlepšuje produktivitu.

 

Právě se děje

Další zprávy