Nové výsledky nárazových testů EuroNCAP: Propadla jediná Lancia, která se prodává v Česku

Radek Pecák Radek Pecák
2. 12. 2015 11:34
Testování z hlediska bezpečnosti podstoupilo v posledních týdnech u nezávislé instituce EuroNCAP patnáct automobilů. Jedenáct z nich si připsalo nejvyšší pětihvězdičkové ohodnocení, dva automobily však neuspěly. Kromě minivozu Lancia Ypsilon to bylo i sportovní BMW Z4.
Malý automobil z Itálie nedopadl při testu dobře.
Malý automobil z Itálie nedopadl při testu dobře. | Foto: Lancia

Praha - Lidé, kteří si budou chtít koupit nové vozy BMW X1, Opel Astra, Renault Mégane a Renault Talisman, Jaguary XE a XF, Kia Optima a Sportage, Infiniti Q30, Lexus RX a Mercedes-Benz GLC, si mohou být jisti, že jejich automobil z hlediska současných pravidel splňuje ty nejvyšší bezpečnostní standardy.

Nezávislá instituce EuroNCAP, která  zkoumá nové vozy uváděné na trh, jim totiž po vyhodnocení výsledků nárazových testů a dalších parametrů udělila pět hvězdiček.

Naopak zpozornět by měli zájemci o jediný model Lancie, který se nyní na českém trhu nabízí. Lancia Ypsilon totiž obdržela v současnosti již málokdy udělované dvě hvězdičky. Například za ochranu dospělých na předních sedadlech získala jen 44 procent z celkově možných bodů. Nízké hodnocení dostala i za přítomnost jen malého množství bezpečnostních asistenčních systémů.

Nepříliš dobře dopadl i sportovní automobil BMW Z4. Ten má jen tři hvězdičky. Ani u něho není ochrana lidí vpředu dokonalá. Vůz získal jen 69 procent možných bodů, přičemž dnes není výjimkou ani příděl více než 90 procent.

O hvězdičku méně, než je maximum, získal tentokrát Mini Clubman a Nissan Navara.

Ze všech testovaných vozů nejlépe před následky nárazu chrání cestující Mercedes-Benz GLC, tedy středně velké SUV. Obdrželo největší příděl za ochranu dospělých sedících vzadu i dětí ve druhé řadě v autosedačkách.

Nejohleduplnější ke sraženým chodcům jsou shodně BMW Z4 a Infiniti Q30 (91 procent možných bodů) a nejvíce bezpečnostních asistenčních systémů zkušební komisaři našli v Jaguaru XF. Připsal si 83 procent bodů. 

Přehled výsledků nárazových testů u většiny prodávaných aut na českém trhu najdete na webu vybermiauto.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy