Lexus GS nové generace měl premiéru v Kalifornii

Radek Pecák Radek Pecák
23. 8. 2011 2:38
auto

Opět větší, dynamičtější, a lépe vybavená, bude nová generace luxusních sedanů řady Lexus GS (délka 4,65 m).

Zvětšily se i rozměry interiéru a zavazadlového prostoru.

Foto: Lexus

Širší rozchod kol, vpředu o 40 mm, resp. vzadu o 50 mm, má v součinnosti s dalšími díly podvozku zajistit ještě výrazně lepší vlastnosti při jízdě v zatáčkovitém terénu.

 Nový GS 350 pohání zdokonalený vidlicový šestiválec 3,5 l se čtyřmi vačkami a čtveřicí ventilů na válec, používající technologii duálního proměnného časování ventilů (dual VVT-i). Díky výkonu 225 kW (306 k) se jedná o jeden z nejvýkonnějších základních motorů v této kategorii, a současně jediný, který používá přímé i nepřímé vstřikování paliva.

Úsporu paliva má mimo jiné zajistit i nový energeticky úsporný systém pro automatické řízení klimatizace, označovaný jako S-Flow. Ten pozmá, když na zadních sedadlech nikdo nesedí a pak soustředí proudění vzduchu pouze do prostoru předních sedadel.

Na přání bude mít majitel GS možnost objednat si do svého vozu multimediální displej o úhlopříčce 12,3" (světové prvenství) s vysokým rozlišením a dělenou obrazovkou.  Bezpečnost cestujících lze dále zvýšit pomocí pokročilého přednárazového bezpečnostního systému (výbava na přání), který využívá adaptivní tempomat, schopný upozornit včas na překážky, které by mohly způsobit nehodu. Tento systém vůbec poprvé v této kategorii používá infračervenou kameru ke sledování očí řidiče.

Mezi další bezpečnostní systémy dodávané na přání patří systém nočního vidění, který zlepšuje viditelnost při jízdě po setmění; „Head Up" displej s projekcí na přední sklo (HUD); systém monitorování mrtvých úhlů (BSM), schopný odhalit vozidla v mrtvých úhlech vzadu a po boku vozidla; a hlídač jízdních pruhů (LKA) s varováním před nechtěným opuštěním jízdního pruhu (LDW).

 

Právě se děje

Další zprávy