Lepí se na vás dodávka? Raději jí uhněte. Letní gumy pro ně v testu naprosto propadly

Martin Přibyl Martin Přibyl
20. 2. 2019 17:03
Německý autoklub ADAC zveřejnil výsledky prvního letošního testu letních pneumatik. Poprvé se při něm zaměřil na pláště určené pro lehká užitková vozidla, konkrétně rozměr 215/65 R16C, který obouvá i Volkswagen Multivan, jenž je pro řadu šoférů vysněným rodinným autem. Podobné pneumatiky jsou určeny i pro řadu jeho konkurentů nebo obytné vozy. Jejich chování bylo ale pro odborníky velkým zklamáním, při použití stejného měřítka jako v případě klasických osobních pneumatik získalo devět z šestnácti testovaných typů hodnocení "nevhodný". Hodnocení "velice dobrý" nebo "dobrý" si neodnesl žádný výrobek. Nejlepší byla indická pneumatika značky Apollo.

Kromě pneumatik pro dodávky testoval ADAC i rozměr 185/65 R 15, který je určen například pro novou generaci malých aut koncernové provenience: Volkswagen Polo nebo Seat Ibiza. V tomto srovnání se již objevily skutečně kvalitní pláště. Kdo vyhrál? Podívejte se dále.

Foto: Aktuálně.cz

Jak Němci testují?

ADAC vlastnosti letních pneumatik prověřuje při jízdních zkouškách na suchu i na mokru. Kromě toho ale hodnotí rovněž opotřebení, spotřebu paliva a hlučnost. První zkoušky mají tedy za cíl určit bezpečnost pneumatik, další ukazují na jejich hospodárnost.

Výsledné hodnocení je nakonec vážený průměr známek udělených v jednotlivých dílčích oblastech. Největší, 40procentní váhu má chování pneumatik na mokru, které je rozhodující pro bezpečnost auta v nejsložitějších podmínkách, které ho mohou v létě potkat. Dvaceti procenty do celkového výsledku vstupují jízdní vlastnosti na suchu, stejný význam má i opotřebení, tedy celková výdrž plášťů. Deseti procenty se pak na závěrečném hodnocení podílí spotřeba paliva a hlučnost pneumatik.

 

Právě se děje

Další zprávy