Kupci ojetin změnili preference. Mazdy už je nelákají

Radek Pecák Radek Pecák
1. 10. 2011 4:50
Naopak citelně stoupl zájem tuzemských zákazníků o vozy značek KIA a Hyundai
Foto: Radek Pecák

Škodovek sice v tuzemských autobazarech najdete nejvíce, ale také dost obtížně budete shánět pěkný kousek. O ojeté vozy této značky byl, je a zřejmě ještě dlouho bude největší zájem.

Vyplývá to ze statistik druhého největšího tuzemského autobazaru Auto ESA.

Je ale jednozačné, že s tím, jak pozvolna roste kupní síla Čechů, roste i jejich zájem o mladší ojetiny. Kvůli tomu se posunulo průměrné stáří nabízených aut v Auto ESA za posledních deset let o dva roky. Zatímco v roce 2001 byl nejčastější prodávanou ojetinou devítiletý vůz, letos je již pouze sedmiletý.

Za Škodou následují nejvíce poptávané značky Ford a Volkswagen. V tomto ohledu se vkus zákazníků nezměnil. Stejné značky byly na prvních příčkách statistiky Auto Esa i před deseti lety. Za nimi jsou v první desítce stále velké evropské automobilky jako Renault, Peugeot, Opel, Fiat a Citroën.

Japonské vozy netáhnou

Z elitního pořadí ovšem letos úplně vypadly japonské značky. Před desti lety byly do desátého místa dvě - Nissan a Mazda, před pěti lety už zůstal Nissan sám a nyní vypadl i on. Například Mazdě poklesly prodeje letos oproti stavu před deseti lety o 45 procent. Ještě větší propad ale zaznamenal španělský Seat - skoro o dvě třetiny.

V první desítce je letos naopak první vyloženě luxusní značka - Audi. Korejské značky Kia a Hyundai sice ještě do prvni desítky nepronikly, ale podle  pracovníků autobazaru ESA právě ony zaznamenávají největší nárůst zájmu. Oproti situaci před pěti lety se jich tu letos prodává o 64 procent více.

Aktuálně nejméně preferované značky jsou Saab, Cadillac a Lada. Mezi nejžádanější země původu ojetých automobilů zůstávají ČR, Německo a Francie, mezi nejméně žádané země původu patří v současné době Rusko, USA a Rumunsko.

Lidé chtějí diesely

Statistiky Auto ESA zahrunují i další sledované položky. Například to, že nejžádanějšími barvami zůstaly i po 10 letech stříbrná metalíza, modrá a bílá, mezi nejméně oblíbené barvy patří hnědá, fialová a žlutá.

A nakonec: Kupci ojetin v současné době preferují vznětové motory před zážehovými. Naftu chce lít do nádrží 55 procent z nich. 

Obdobné zkušenosti mají podle průzkumu agentury ČTK také v autobazaru AAA. Tam je v současné době žebříček nejžádanějších vozů takovýto:

1. Škoda Fabia

2. Škoda Octavia

3. Ford Mondeo

4. Ford Focus

5. Škoda Superb

6. VW Passat

7. Citroen Berlingo

8. Peugeot 206

9. Citroen Xsara Picasso

10. Ford Fusion

 

Právě se děje

Další zprávy