Který vůz se stane autem roku v Česku? O titul se uchází 23 aut, Škoda letos chybí

Kandidáti na titul Auto roku v České republice 2019.
Audi A6
Audi Q8
BMW X5
Citroën Berlingo
Foto: Eva Srpová
Eva Srpová Eva Srpová
7. 11. 2018 13:40
V anketě o auto roku v České republice pro rok 2019 se předběžně představilo sedmadvacet aut. Některé automobilky přihlásily několik modelů najednou, nejzastoupenější značkou byl Mercedes-Benz, který do hlasování původně zařadil čtyři vozy. Nakonec ale podle vyjádření Svazu dovozců automobilů nenaplnil podmínky účasti, byl vyloučen, a tak se o titul uchází 23 aut od 19 značek.

Na kompletní výčet nominovaných aut se podívejte do galerie výše. Zastoupení modelů je letos velmi rozmanité, vedle prémiových SUV (například Audi Q8, BMW X5 nebo Volkswagen Touareg) se do ankety dostaly také tři elektromobily. Jaguar I-Pace, vůbec první elektromobil této značky, dále nová generace Nissanu Leaf a také Renault Zoe.

O titul se ucházejí i osobní dodávky, které společně vyvinul koncern PSA, vlastnící dnes i Opel. V nominaci tedy nechybí trojčata Citroën Berlingo, Opel Combo a Peugeot Rifter (dříve Partner).

Na českém trhu začala samostatně fungovat také značka DS (dříve luxusní odnož Citroënu). Do ankety zařadila crossover DS 7 Crossback. Rovněž ve třídě kompaktních aut přišly důležité novinky, na trh přišly nové generace Fordu Focus (test si přečtěte zde) i Kie Ceed. I ty jsou mezi nominovanými.

Mercedes-Benz původně přihlásil čtyři modely, nakonec ale ve finálovém seznamu chybí, což platí i pro Porsche Cayenne. Zásadní je však to, že letos mezi nominovanými nefiguruje Škoda Auto.

Model Scala se totiž začne vyrábět až začátkem příštího roku a automobilka ho ani nemohla zpřístupnit k testovacím jízdám pro novináře v prvním kole, které se uskutečnilo 25. října. Obě tyto podmínky jsou pro účast v anketě zásadní. Neúčast Škody v domácí anketě tedy dává větší prostor pro ostatní výrobce.

"Seznam nominovaných aut je rozmanitý a osobně kladně hodnotím například Peugeot 508, který se vymyká konvenční produkci, dalšími vyspělými vozy jsou BMW X5 nebo Ford Focus. Aut, která patří mezi horké kandidáty na titul, je poměrně hodně," řekl v Aktuálně.cz Tomáš Hyan, v letech 2001 až 2015 jediný porotce zastupující Česko v evropské anketě Car of the Year (COTY). Na této pozici ho vystřídal Jiří Duchoň, nyní šéfredaktor časopisu Automobil revue.

Tomáš Hyan se pravidelně účastní testovacích jízd evropské ankety, i když už nehlasuje. "Letos v Dánsku se na seznam nominovaných přidaly i automobilky Lamborghini a Aston Martin, otestovali jsme modely Urus a Vantage. Tam jsem jel poprvé Jaguarem I-Pace, který máme i v české anketě. A to je velice zajímavé auto," dodal Tom Hyan.

Z nominovaných vozů odborná porota sestavená z motoristických novinářů vybere finálovou pětici, čas na to má ještě do 9. listopadu. V lednu se pak vyhlásí vítěz, který ponese titul Auto roku 2019 v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy