Kdo jezdí nejrychleji? Pojišťovna odtajnila fakta o tom, v jakých autech se nejvíce porušují limity

Radek Pecák Radek Pecák
5. 9. 2016 10:51
Kdo má drahý a rychlý vůz, ten velmi často využívá jeho potenciál i na místech, kde policie měří rychlost. Vyplývá to ze dvou zahraničních statistik, na které upozornil tuzemský automotoklub ÚAMK.
Bentley Continental je vozem, ve kterém jeho britští majitelé jezdí úplně nejrychleji.
Bentley Continental je vozem, ve kterém jeho britští majitelé jezdí úplně nejrychleji. | Foto: Bentley Media

Občas má zřejmě každý řidič pocit, že ho na silnicích bezohlednou jízdou ohrožují řidiči vozů ve stále stejné tovární značce.

Teď se na veřejnost dostávají první statistiky, které tyto pocity objektivizují. Jde o exaktní záznamy odečtené z takzvaných černých skříněk vozů. Ty si do svých vozů dobrovolně nechávají zamontovat například ti, kteří touží po zlevnění zákonného pojištění, takzvaného povinného ručení.

Jsou mezi nimi i klienti britské pojišťovny Admiral. V současné době již jde o tak vysoký počet dobrovolně kontrolovaných vozidel, že lze z čísel vyvozovat jednoznačné závěry. Černou skříňku Admiral namontoval celkem do 300 000 automobilů.

Ze záznamů vyplývá, že nejčastěji porušují stanovené rychlostní limity ti, kteří řídí auta luxusních a prémiových značek.

Úplně nejhorší jsou ti za volantem Bentley Continental. Hned za nimi následují řidiči Audi Q5, BMW 420d a BMW 135i. Na páté příčce je pak Audi A5. V první desítce nalezneme ještě například Volvo V50, a překvapivě také Mitsubishi L200.

Zjištěná fakta potvrzují čelní příčky ze statistik belgické policie. Ta nedávno rovněž za největší hříšníky označila muže a ženy za volantem německých značek: BMW, VW, Mercedes-Benz a Audi. Na severu Belgie bylo v roce 2015 registrováno 978 202 přestupků (včetně stacionárních radarů). Z nich nejvíce pokut za překročení rychlosti (108 485) připadá na majitele vozů BMW. Na druhém místě je Volkswagen, následují vozy Mercedesy, Audi a první pětici největších hříšníků uzavírají řidiči za volanty vozů Opel.

Naproti tomu například hříšníků v renaultech je o polovinu méně než v BMW. Až na 12. místě jsou šoféři ve škodovkách. Z dvacítky značek jich bylo nejméně pokutováno za rychlou jízdu v Seatu či Dacii. Naprosto překvapující pak je, že 13x méně pokut než ve vozech BMW zaplatí ti za volanty porsche. Jejich majitelé jezdí pravděpodobně s vědomím, že nemusí nikomu dokazovat, že mají rychlé auto. 

Vůbec nejméně často překračují podle zmíněné britské pojišťovny povolenou rychlost majitelé vozů Seat Mii, Fiat Seicento, Hyundai Atos, Daewoo Kalos a Honda HR-V. Kromě posledně jmenovaného japonského modelu jde o levné vozy, s maloobjemovými motory.

 

Právě se děje

Další zprávy