Každý 14. rodič neumí správně připoutat dítě do autosedačky, ukázal průzkum ÚAMK

Radek Pecák Radek Pecák
24. 11. 2015 7:22
Přibližně sedm procent rodičů, kteří vozí své děti v osobním automobilu, dělá větší nebo menší chyby při poutání do autosedačky. Vyplynulo to z výsledků průzkumu, který před obchodními centry v Praze a středních Čechách prováděli odborníci Ústředního automotoklubu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ADAC

Špatné provlečení pásu skeletem sedačky, nedocvaknutí zámku do úchytu ISOFIX nebo umístění bezpečnostního pásu přes břicho místo správné polohy na kyčlích. Všechny tyto prohřešky zaznamenali odborníci tuzemského Ústředního automotoklubu při průzkumu přepravy dětí v osobních autech.

"Před nákupními centry v Praze a ve středních Čechách jsme pozorovali tři stovky rodičů, kteří se vraceli se svými dětmi z nákupu k autu, a zjistili jsme, že sedm procent z nich si nepočíná správně," uvedl mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

Obdobný průzkum se podle něho dělal v Rakousku, Švýcarsku a Německu. "Obdobné výsledky jako u nás byly ve Švýcarsku, mírně lépe si počínali v Rakousku a o něco hůře naopak v Německu," dodal.

Kromě výše zmíněných nedostatků ještě řada rodičů své ratolesti chybně poutala příliš oblečené nebo málo dotahovala pásy. "Také nám část z nich přiznala, že používá pouze takzvaný podsedák, přestože doma mají kompletní autosedačku i s bočnicemi, které chrání dítě při bočním nárazu," dodává Vomáčka.

Podle něho prodejci ve specializovaných obchodech s dětským zbožím rodiče při koupi instruují, jaká je správná montáž sedačky do vozu i jakým způsobem dítě správně připoutat, avšak problém nastává s tím, že velká část rodičů si sedačku kupuje v hypermarketech, kde obsluha zcela chybí.

"Proto příští rok chystáme kampaň, kde budou naši lidé například u benzinových čerpadel nebo opět před nákupními centry rodiče o správném zacházení s autosedačkami informovat," sdělil Vomáčka.

Autokluby zmíněných zemí také otestovaly více než sto automobilů, které jsou v současné době na trhu, a zkoumaly, zda je vůbec možné na jejich zadní sedadla umístit tři dětské autosedačky.

Výsledkem je, že jen do 39 modelů se sedačky vejdou bez problémů, u dalších 39 budou mít rodiče kvůli malému prostoru s jejich umístěním hodně práce a 43 aut je pro přepravu tří dětí v autosedačkách zcela nevhodných.

Mezi auta, která jsou pro přepravu tří dětí nevhodná, patří i několik modelů tuzemské značky Škoda. Například jde o vozy Roomster, Fabii minulé generace, také Octavii první generace a minulou generaci Superbu.

Autokluby zkoumaly i možnost instalace tří dětských autosedaček do druhé řady vozů.
Autokluby zkoumaly i možnost instalace tří dětských autosedaček do druhé řady vozů. | Foto: BMW

Překvapivě v testu neuspělo dokonce i velké SUV Audi Q7 první generace, model A6 Avant stejného výrobce, vozy BMW 3 Touring, BMW 5 a X5 , Fordy Kuga, C-Max a Focus. Honda CR-V, Hyundai i40, Kia Optima a Sorento, Opel Insignia, Peugeot 508, Toyota Prius a Volkswagen Passat minulé generace.

Z levnějších vozů jsou pro přepravu tří dětí vzadu vhodné vozy Citroën C4-Cactus, Citroën Berlingo, Dacie Duster, Logan a Lodgy, Peugeot Partner, Renault Scénic a Kangoo.

Podrobný přehled všech testovaných 121 automobilů naleznete zde

 

Právě se děje

Další zprávy