Jedna z největších továren koncernu VW stojí. V Maďarsku stávkují za vyšší mzdy

ČTK ČTK
24. 1. 2019 16:45
Provoz v továrně německého výrobce luxusních aut Audi v Maďarsku se dnes zastavil kvůli stávce, kterou si odboráři chtějí vymoci zvýšení mezd. Agentura Reuters připomíná, že je to jedna z největších výroben spadajících pod koncern Volkswagen, jehož součástí je i česká Škoda Auto. Stávka má podle odborové organizace AHFSZ, která zastupuje více než polovinu ze 13 000 zaměstnanců závodu, trvat týden.
Výroba Audi Q3 v Györu začala v září loňského roku.
Výroba Audi Q3 v Györu začala v září loňského roku. | Foto: Audi

"Výroba v celém provozu se zastavila," uvedl mluvčí odborového svazu AHFSZ Tibor Szimacsek.

Automobilka Audi navrhla, že zaměstnancům maďarské továrny v letošním a příštím roce zvýší mzdy celkem o 20 procent. Tento návrh však odboráři považují za nedostatečný. Szimacsek dnes řekl, že jeho organizace je otevřená k dalším jednáním, nicméně musí se jí předtím dostat náznaku, že existuje naděje, že její požadavky budou splněny.

Odborářům vadí, že podle studie, kterou nechali vypracovat, jsou mzdy v továrně Audi v západomaďarském Györu výrazně nižší než pracovníků v závodech koncernu Volkswagen v jiných zemích visegrádské čtyřky. V České republice jsou mzdy v koncernových závodech podle studie vyšší o 25 procent, na Slovensku o 28 procent a v Polsku dokonce o téměř 39 procent, napsala minulý týden agentura MTI.

Mluvčí Audi v Maďarsku Judit Mithayová-Markóová uvedla, že věří, že se při jednáních o mzdách podaří dosáhnout rovnováhy mezi požadavky odborářů a možnostmi firmy a že protest nepotrvá celý týden. Tvrdí, že zákazníci výpadek ve výrobě nepocítí.

Podle ekonoma Petera Novoszátha se výrobní závod Audi podílí na maďarskému HDP 1,4 procenty. Za rok 2017 továrna měla čisté příjmy ve výši v přepočtu 8,3 miliardy dolarů (188 miliard korun), což odpovídalo více než 12procentnímu podílu na příjmech tohoto výrobce automobilů na celém světě.

Maďarská vláda považuje současnou stávku v továrně Audi za následek strmého nárůstu mezd z posledních let, řekl podle Reuters šéf kabinetu premiéra Viktora Orbána Gergely Gulyás.

Maďarská ekonomika v posledních dvou letech rostla více než čtyřprocentním tempem, přičemž se zvyšovala její závislost na automobilovém průmyslu.

 

Právě se děje

Další zprávy