Jedenáctileté auto prodělá zázrak, tvrdí statistiky

Radek Pecák Radek Pecák
22. 4. 2013 16:17
Čtyřicet procent nabízených ojetých aut má stočený tachometr, varuje společnost
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Je to paradox. Ojetá auta zakoupená v tuzemských autobazarech s deklarovaným stářím deset let mají v průměru najeto více kilometrů než ta jedenáctiletá.

Vyplývá to z analýzy společností Cebia, která se zabývá ověřováním původu a stavu ojetých automobilů. Zkoumala tisícovku vozů aktuálně nabízených na trhu.

Cebia vychhází z toho, že evropské automobily ročně průměrně najedou dvacet tisíc kilometrů. "Z našich zjištění ale vyplývá, že vozidla, jejichž stáří odpovídá vyššímu kilometrovému nájezdu než 200 tisíc kilometrů, jsou stočena na hodnotu tachometru kolem 160 tisíc," uvádí firma v analýze.

Foto: Cebia

Vypracovaný graf jasně dokazuje, že všechna nabízená auta - ať jim je jedenáct, dvanáct, ale i patnáct a více let - mají v průměru najeto stále jen zhruba oněch 160 tisíc kilometrů.

99,7 procenta aut prý nikdy nebouralo

Autoři analýzy dodávají, že zhruba 40 procent ojetých vozů na tuzemském trhu je dodáváno se stočeným tachometrem, což vyplývá z dlouhodobých zkušeností pracovníků společnosti Cebia při ověřování stavu ojetin.

Foto: Cebia

Tyto informace do jisté míry potvrzuje i náhodný průzkum, který udělal redaktor online deníku Aktuálně.cz na stránkách vyhledávače nabízených ojetých vozů Cars.cz.

Když hledal vůz uvedený do provozu přesně v roce 2003, tedy před deseti lety, ukázal se mu výsledek šest automobilů. Z nich jeden (passat) měl najeto dokonce přes 300 tisíc kilometrů a jeden (golf) přes 200 tisíc. U ostatních byl rozptyl velký - od 79 tisíc po 184 tisíc kilometrů.

Zatímco když zadal rok 2002, měl udávaný stav kilometru vyšší než 200 tisíc pouze jeden vůz - Volkswagen Multivan. Prodejce uváděl, že má vůz najeto 240 tisíc kilometrů. Ostatní auta měla najet v rozmezí 140 tisíc až 184 tisíc kilometrů.

Cebia také v analýze upozorňuje, že určitě nelze vždy věřit tomu, že auto nebylo nikdy havarováno, jak uvádějí prodejci u 99,7 procenta nabízených aut. "Takové procento nemůže být reálné," vyplývá z analýzy.

Galerie: Nová auta pro jaro 2013. Od Adama po Verso

 

Právě se děje

Další zprávy