Jaké pneumatiky jsou na zimu nejlepší? Test ADAC napoví

Adam Fiala
12. 10. 2011 11:03
Německý autoklub ADAC dělá pravidelně testy nejen zimních a letních pneumatik, ale i dalších autodoplňků. Letos připravil test dvou typů zimních pneumatik a také letních, ze kterého vyšly nejlépe pneumatiky Continental, Dunlop a Michelin

ADAC dělal testy tří typů pneumatik. Zimních 175/65 R14 T, které se hodí především pro malá auta a kterých bylo testováno celkem čtrnáct, dále zimních 196/65 R15 T, kterých bylo testováno šestnáct a nakonec celoročních, kterých prošlo zkouškou šest. Z obou testů zimních pneumatik vyšly nejlépe pneumatiky ContiWinter Contact společnosti Continental, a to ve verzích TS800 a TS830.

Nejlépe ze všech testovaných gum vyšla při jízdě na sněhu a při spotřebě paliva, velmi dobře si vedla i při jízdě na mokru. Spíše hůře na tom byla při jízdě na ledu (avšak pouze u typu 175/65 R14 T), v ostatních kategoriích, jako jízda na suchu, hluk či opotřebení patřila mezi průměr.

Mezi pneumatiky, který byly v obou zimních testech hodnoceny jako dobré a tedy doporučené k nákupu, byly zařazeny modely SP Winter Response a SP Winter Sport 4D od firmy Dunlop a Alpin A4 Michelin. Dunlop na tom obecně není dobře se spotřebou paliva a opotřebením, vynrahzuje to však v ostatních kategoriích. U verze 175/65 R14 T je dobrý pro jízdu na suchu, u typu 195/65 R15 T je pak jednou z nejlepších penumatik pro jízdu na mokru a dobře se umístil i v jízdě na sněhu. Jízda na ledu je v jeho podání průměrná. Pneumatika společnosti Michelin se vyznačovala především nízkou spotřebou paliva a nízkým opotřebením.Naopak nejhůře na tom byla s hlučností. Ze tří klíčových kategorií pro zimní období na tom byla nejlépe při jízdě na ledu, kde byla až na výjimku vůbec nejlepším typem mezi všemi testovanými pneumatikami.

Německý autoklub doporučil ke koupi pneumatiky, které se v hodnocení objevily v kategoriích dobrá a uspokojivá. Takovou byla například také pneumatika Ultra Grip 8 Goodyear. Ta byla velmi dobře v obou kategoriích hodnocena pro jízdu na mokru, horší to však již bylo s jízdou na sněhu. Dobře na tom byl také s opotřebením a především u verze 175/65 R14 T také se spotřebou. Dobře je hodnocena také pneumatika Semperit (ve verzích Master-Grip a Speed-Grip 2), která je nadprůměrně hodnocena u všech tří klíčových kritérií, tedy jízdě na mokru, ledu a sněhu. Dobře je na tom i se spotřebou paliva (u verze 195/65 R15 T, resp. Speed-Grip 2, má dokonce nejmenší spotřebu). Ani v žádné další kategorii vyloženě nepropadla.

Ze známých pneumatik byly testovány ještě značky Pirelli a Bridgestone (ta pouze v kategorii 195/65 R15 T). Obě pneumatiky německý atoklub doporučuje k nákupu, má k nim však výhrady, zejména pak k opotřebení u Pirelli a špatné jízdě na mokru a ledu a spotřebě paliva u Bridgestone. Pirelli zabodovala s modelem Winter 190 Snowcontrol Serie 3, především u verze 195/65 R15 T, ke je na tom vůbec nejlépe ve spotřebě paliva a jízdě na ledu, má však i z toho důvodu vysoké opotřebení (které je ostatně vysoké i u modelu 175/65 R14 T).

Test nedoporučuje k nákupu pneumatiky HS439 Falken. Jsou sice dobré pro jízdu na ledu, v ostatních kategoriích však propadly.

Výsledky celoročních pneumatik nedopadly pro většinu testovaných prototypů dobře. Jediným, který němečtí odborníci doporučují ke koupi, je varianta Vector 4Seasons Goodyear, která nevyniká při jízdě na suchu, ale je dobrá pro zimní období a má nízkou spotřebu paliva a opotřebení.

 

Právě se děje

Další zprávy