Hyundai začal odtajňovat svůj nový model Ioniq. Bude k mání jako hybrid nebo čistý elektromobil

Radek Pecák Radek Pecák
8. 1. 2016 11:17
Zcela nový typ osobního automobilu už nebude k dostání s klasickým pohonem na ropná paliva. Zákazník si bude moci vybrat buď hybridní variantu, nebo verzi s hybridním pohonem a možností dobíjení baterií ze zásuvky, případně klasický elektromobil.
Zadní partie vozu má i jisté prvky sportovnosti.
Zadní partie vozu má i jisté prvky sportovnosti. | Foto: Aktuálně.cz

Model Ioniq, který značka Hyundai představila nejdříve korejským novinářům, bude prvním vozem na světě, který se bude nabízet se třemi typy pohonu. Vůbec se nepočítá s tím, že by kola roztáčela energie pocházející pouze ze spalování ropného paliva.

Auto tedy bude k dispozici jako klasický elektromobil a dále se dvěma druhy hybridního pohonu. Elektromotor s výkonem 35 kW bude v tomto případě kombinován s novou benzinovou šestnáctistovkou 1,6 GDi. Ta se chlubí vysokou tepelnou účinnosti 40 % a jeho výkon je 77 kW (105 koní). Přenos výkonu na kola zajistí dvouspojková převodovka vyvinutá speciálně pro hybridní aplikace.

Akumulátory Li-Poly jsou zabudovány do podlahy, což samozřejmě snižuje těžiště a přispívá k jistým jízdním vlastnostem. Ovladatelnost má vylepšit i víceprvková zadní náprava se dvěma spodními rameny.

Interiér je moderní, nikoli však revoluční.
Interiér je moderní, nikoli však revoluční. | Foto: Hyundai

Karosérie je z převážné části vyrobena z vysokopevnostní oceli a některé její díly jsou hliníkové. Konkrétně se jedná o kapotu, víko zavazadlového prostoru a některé komponenty podvozku. To zajistilo snížení hmotnosti vozu o téměř třináct kilogramů.

Podle tiskové zprávy Hyundai nejprve uvede na trh hybridní verzi, následovat bude plug-in hybrid a čistý elektromobil.

 

Právě se děje

Další zprávy