Nové vodíkové auto od Hondy poslouží i jako elektrárna

Radek Pecák Radek Pecák
24. 11. 2014 15:08
Svazek palivových článků se vejde celý pod přední kapotu a dosahuje výkonu přes 100 kW.
Foto: Honda

Automobilka Honda chce v březnu roku 2016 uvést v sériové verzi na trh vůz Honda FCV s vodíkovým pohonem. Chlubí se, že nově vyvinutý svazek palivových článků nainstalovaný v tomto prototypu je o 33 procent menší než předchozí, a přitom dosahuje výkonu více než 100 kW a hustoty výkonu až 3,1 kW/l.

Foto: Honda

V porovnání s předchozí verzí svazků palivových článků se celkový výkon zvýšil přibližně o 60 procent. Navíc se celý vejde pod přední kapotu, což konstruktérům umožnilo vytvořit pohodlný interiér pro cestování pěti osob.

Honda FCV Concept má vodík uložený v 70MPA vysokotlakém zásobníku, který umožňuje cestovní dojezd více než 700 km. Tento zásobník lze u čerpací stanice doplnit přibližně za tři minuty - tedy podobně jako u klasického tankování ropného paliva.

Foto: Honda

Zřejmě největší zajímavostí tohoto vozu je, že společně s externím napájecím zařízením poslouží nový vůz jako jakási pojízdná elektrárna. Může vyrábět elektrickou energii, přičemž výkon tohoto zařízení by měl být dostatečný pro běžné potřeby domácnosti v rodinném domku.

Vůz by také mohl posloužit pro komunální zásobování elektřinou při katastrofách a jiných událostech.

S vývojem technologie, která pro pohon motoru využívá elektrickou energii vyrobenou v palivových článcích při chemické reakci vodíku a kyslíku, má Honda dlouholeté zkušenosti. Začátky se datují již do konce 80. let minulého století.

V roce 2002 se model Honda FCX stal prvním vozidlem s palivovými články na světě, který získal certifikaci americké agentury EPA (Environmental Protection Agency) a organizace CARB (California Air Resources Board). Na základě těchto certifikací zahájila společnost Honda leasingový prodej vozu Honda FCX v Japonsku a USA.

Foto: Honda

V roce 2003 společnost  vyvinula Honda FC STACK, první svazek palivových článků, který dokáže startovat při teplotách pod bodem mrazu. Následně v roce 2005 začala Honda jako první na světě prodávat FCV na leasing individuálním zákazníkům v USA.

V roce 2008 pak zahájila společnost Honda leasingový prodej modelu FCX Clarity - zcela nového vozu s palivovými články.

Foto: Honda

S novinkami ohledně vývoje vodíkových vozů přicházejí v posledních dnech i další automobilky. Nejprve značka Toyota představila produkční vodíkový vůz s názvem Mirai, který se začne prodávat již příští měsíc, a krátce poté německé Audi na autosalonu v Los Angeles ukázalo koncept A7 h-tron. I tento automobil po natankování vodíku do své nádrže vyrobí v palivových článcích elektřinu pro své elektromotory.

 

Právě se děje

Další zprávy