Galerie osobních aut s netradičním otvíráním dveří. Existují posuvné, protisměrné i zadní křídlové

Nová generace Mini Clubman je jediným kombíkem s dvoudílnými křídlovými dveřmi. Ostatní mají jednodílné dveře výklopné vzhůru.
Druhá generace Mini Clubman s netradičními protisměrně otvíratelnými dvoudílnými dveřmi na zádi.
První generace Clubmana byla ještě extravagantnější. Místo dvojice křídlových dveří na každém boku auta měla ty zadní pouze vpravo, navíc menší než přední a protisměrně otvíratelné. Dveře na zádi byly podobné jako u nového Clubmana.
Druhá generace Mini Clubman už má zadní pár bočních dveří obvyklý jako u ostatních kombíků.
Nejprodávanějším osobním autem v Česku s netradičním otvíráním dveří je malé MPV (víceúčelové auto) Opel Meriva. Otvírají se od sebe, nikoli za sebou. Výhodné to je pro řidiče, když chce poutat děti do sedačky. Nemusí obcházet otevřené dveře.
Foto: Ondřej Běhal
Ondřej Běhal
10. 2. 2016 6:45
Testovali jsme druhou generaci kombíku Mini Clubman. Jeho předchůdce držel primát nejextravagantnějšího osobního auta z hlediska tvaru a způsobu otvírání dveří. Na rozdíl od ostatních malých kombi neměl na bocích auta dvoje dveře, ale pouze jedny. Navíc nebyly křídlové, ale otvíraly se od sebe a jedna část byla výrazně menší než druhá. Na zádi jste našli místo klasických vzhůru výklopných pátých dveří netypické dvoudílné křídlové. Novinka o velkou část extravagance přišla. Dva páry dveří na bocích karoserie už jsou klasické křídlové, zůstalo pouze řešení na zádi. Přinášíme fotogalerii dalších osobních aut, jejichž provedení dveří se liší od zažitých zvyklostí.

Podrobný test druhé generace vozu Mini Clubman, který se z minikombi stal kombíkem velikosti Škody Fabia Combi, čtěte zde.

 

Právě se děje

Další zprávy