FOTO Idyla na pláži. To jsou rekordní tropy ve Skandinávii

FOTO Idyla na pláži. To jsou rekordní tropy ve Skandinávii
Záliv Baltského moře u švédského města Gamleby.
Švédové se oddávají vodním radovánkám u skokanská věže.
Teplota se pohybovala na hranici tropických třiceti stupňů.
Skandinávská siesta na rozhraní Baltského a Severního moře nedaleko Varbergu.
Foto: Zuzana Hronová
Zuzana Hronová Zuzana Hronová
26. 7. 2014 9:15
Sluneční paprsky po celý den a teploty překračující tropických 30 °C. Kdo by to v Norsku či Švédsku čekal.

Oslo/Stockholm - Počasí se zbláznilo, zatímco v Chorvatsku se koncem července leckde mají vyskytovat srážky a teploty jen kolem 24 stupňů Celsia, ve Skandinávii si lidé užívali sluneční paprsky po celý den a teploty překračující tropických 30 °C.

Mořská pobřeží ve Švédsku či Norsku se ocitla v obležení, před vedrem se člověk neschoval ani v zasněžených horách. Vzhledem k tomu, že na severu se nyní nestmívá až do půlnoci a pak panuje jen lehké šero, koupanci se to hemžilo i v pozdních večerních hodinách, i tehdy teploty neklesaly pod nějakých 25 stupňů.

"V norské metropoli Oslo bylo ve čtvrtek naměřeno 33,4 °C a to je nejvyšší teplota, kterou tu kdy v červenci zaznamenali. Dosud platil rekord z roku 2009, kdy měli rovných 33 °C. Na druhou stranu se ale nejednalo o rekord absolutní, protože v srpnu roku 1982 naměřili dokonce 34,2 °C. Každopádně ale platí, že Norsko zažívá jednu z nejteplejších vln veder ve svých dějinách. Obvykle tu v létě teploty třicítku vůbec nepřekročí za celé léto - v loňském roce měl nejteplejší den 29 °C," říká meteorolog Martin Štros ze společnosti Meteocentrum.

Vedro panuje ale i v celém Švédku a Finsku, kde teploty rovněž překračují tropické třicítky a blíží se absolutním rekordům, denní rekordy jsou i překračovány.Na horké počasí je vydána oficiální výstraha, která varuje i před bouřkami.

"Teploty ve Skandinávii nyní vůbec nezaostávají za větší částí Středomoří a jsou i vyšší, než třeba momentálně u nás. Navíc jsou tam i noci velice teplé, slunce totiž zapadá jen na několik hodin a teploty neklesají pod 17 °C," upozorňuje Štros.

Horko na severu Evropy je podle meteorologa způsobeno výraznou a stabilní tlakovou výší, teplé počasí panuje od začátku týdne a vydrží i přes víkend a do pondělí.

"Teprve pak se teploty vrátí k normálu. Teplé je ale zatím léto i jako celek, červnové teploty byly v Norsku nejvyšší za posledních 50 let," dodává Michal Štros.

 

Právě se děje

Další zprávy