Po uprchlících ani vidu, ani slechu. Čeští policisté hlídají plot na maďarské hranici

Po uprchlících ani vidu, ani slechu. Čeští policisté hlídají plot na maďarské hranici
Szegéd, asi stošedesátitisícové město jen pár kilometrů od maďarsko-srbských hranic. Právě tady sídlí operační centrum koordinující několik stovek policistů, kteří linii mezi oběma státy hlídají.
Spolu s maďarskými a slovenskými kolegy tu slouží už šest týdnů i padesátka českých policistů. Za nimi o víkendu přijel ministr vnitra Milan Chovanec, aby jim poděkoval za vynikající reprezentaci České republiky.
Návštěva je to se vší parádou, přijel i prezident, i když jen ten policejní.
Ve trojčlenných hlídkách chodí vždy policisté ze všech tří zemí. Přestože polští policisté v Szegédu chybí, podle Chovance je to ukázka toho, že visegrádská čtyřka doopravdy funguje.
Foto: Mikuláš Klang
Mikuláš Klang Mikuláš Klang
14. 12. 2015 21:17
Padesátce českých policistů pomalu končí mise na maďarských hranicích. Budapešť o jejich pomoc požádala v souvislosti s náporem nelegálních imigrantů, kteří se v létě snažili právě přes maďarsko-srbskou hranici dostat do Evropské unie. Vláda Viktora Orbána na to zareagovala stavbou plotu, za což si vysloužila kritiku hlavně od západních politiků. Sami Maďaři si ale plot pochvalují - dnes se přes něj pokusí projít průměrně pět až deset běženců, některé dny ani jeden.

Szegéd - Šest týdnů, den co den chodili čeští policisté spolu se svými maďarskými a slovenskými kolegy okolo plotu na pomezí Maďarska a Srbska, aby zachytávali nelegální migranty, kteří se na cestě za lepším životem chtějí vyhnout detenčním táborům.

Těch ovšem od půlky září, kdy Maďarsko plot postavilo, razantně ubylo. Jak deníku Aktuálně.cz řekl velitel české jednotky Marek Hruška, za celou dobu pomohli čeští policisté zadržet 179 ilegálních migrantů, včetně několika pašeráků.

 

Právě se děje

Další zprávy