Funguje to! Osoba blízká zmizela, pokuty násobně rostou

Petr Kučera Radek Pecák Petr Kučera, Radek Pecák
3. 6. 2013 6:00
Vloni úředníci odkládali kvůli výmluvám na osobu blízkou až 90 procent přestupků
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Lednové zrušení odkazu na takzvanou osobu blízkou výrazně zvýšilo počet pokut za dopravní přestupky. Řidiči obvykle ani nezkoušejí používat jiné triky, například výmluvu na osobu vzdálenou. Ukazují to první konkrétní čísla z největších měst, která získal online deník Aktuálně.cz.

Zatímco za leden až květen loňského roku potrestal pražský magistrát v průměru kolem 1200 dopravních přestupků měsíčně, za stejné období letošního roku je to přibližně 5800 případů měsíčně. V Brně je nárůst méně výrazný - za prvních pět měsíců letošního roku registrují celkem 3,6 tisíce případů oproti třem tisícům ve stejném období loňského roku.

U přestupků, při nichž policisté na místě nezjistili řidiče, musel pražský magistrát loni odložit odhadem zhruba čtyři pětiny případů právě kvůli odkazu na „osobu blízkou". Od letošního 19. ledna, kdy začala platit novela zákona, zatím neodložil žádný přestupek. Výrazné zlepšení registruje i ostravský magistrát.

Díky novele si polepší také veřejné rozpočty. Například v Ostravě za loňské první čtvrtletí uložili sankce v celkové výši 2,3 milionu korun, za letošní první čtvrtletí už 3,14 milionu korun. V Českých Budějovicích jen na pokutách za nesprávné parkování vybrali za celý loňský rok 150 tisíc korun, za letošní leden až květen už 200 tisíc korun.

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích je účinná od letošního 19. ledna. Řidiče víceméně zbavila dosavadní možnosti vymluvit se po překročení rychlosti nebo zakázaném parkování na takzvanou osobu blízkou. Odpovědný je provozovatel auta. Ten může buď uvést skutečného řidiče, nebo zaplatit pokutu jako sankci za správní delikt (v tom případě nedostane „trestné" body).

Řidiči už se nevymlouvají

Pražský magistrát zaznamenal v prvních pěti měsících loňského roku v průměru kolem 1200 vyřešených dopravních přestupků měsíčně, letos je to zatím 5800 případů měsíčně.

Vyjádřeno v předepsaných pokutách to přitom na větší rozdíl nevypadá: Za loňský leden až květen šlo o 34,94 milionu korun, letos zatím o 36,44 milionu.

Proč tak výrazně klesla průměrná výše pokuty?

„Za loňský rok je do statistiky přestupků zahrnuto i řízení motorových vozidel bez řidičského oprávnění. Jednalo se o zhruba tisíc případů ročně, za které se vedle zákazu činnosti ukládala také pokuta v rozpětí od 25 do 50 tisíc korun," vysvětluje mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová.

Od letošního roku je toto jednání posuzováno převážně jak trestný čin, tedy přísněji než loni. K magistrátu se dostanou už jen méně závažné případy - přibližně pětina loňského počtu.

Celkový počet pokut sice výrazně stoupl, většinou ale jde o pokuty za překročení rychlosti nebo nesprávné parkování v řádu jen několika set korun.

Králová odhaduje, že loni bylo zhruba 80 procent přestupků, u nichž nebyl na místě zjištěn řidič, odloženo bez sankce kvůli odkazu na osobu blízkou. Letos zatím ani jeden. Přesné statistiky ale nemá magistrát k dispozici, protože loni tyto případy samostatně neevidoval.

Průměrná výše pokuty se nemění

V Ostravě loni kvůli osobě blízké museli odložit 80 až 90 procent dopravních přestupků. „Po letošní lednové změně reagovalo na zaslanou výzvu zhruba 65 procent provozovatelů tím, že sankci zaplatili," říká Michal Bayer, vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti ostravského magistrátu.

Za loňské první čtvrtletí získala Ostrava z těchto pokut 2,3 milionu korun, letos zatím přes 3,1 milionu. „Průměrná výše pokuty za překročení rychlosti či špatné parkování se přitom nezměnila, protože zákon tato pravidla nezměnil," dodává Bayer.

Rozdíl vidí například také v Českých Budějovicích. Za špatné parkování jsme letos vybrali zatím kolem 200 tisíc korun, což je více než za celý loňský rok, kdy šlo o 150 tisíc. „Na osobu blízkou se už skoro nikdo nevymlouvá, zatímco vloni to byla téměř čtvrtina z projednávaných případů," upřesňuje mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.

V Brně zatím letos registrují 3,6 tisíce vyřešených přestupků, loni to bylo kolem tří tisíc.

Osoba vzdálená jen tak neprojde

Někteří řidiči, kteří nedokážou přiznat svou odpovědnost za porušení zákona, podle očekávání zkoušejí nový trik: Jde o takzvanou osobu vzdálenou - tedy existujícího člověka, který je ale z velmi exotické a vzdálené země, tudíž je velmi malá pravděpodobnost, že by se s ním úřad mohl spojit a donutit ho k zaplacení pokuty.

Výskyt takzvané "osoby vzdálené" zaznamenávají poměrně často například v Brně. Podle mluvčího tamního magistrátu jde od ledna zatím o stovky případů.

"Běžný postup je vyzvat provozovatelem uvedeného řidiče k podání vysvětlení. Pokud to není možné začít řešit s konkrétní osobou do 60 dní ode dne oznámení přestupku, správní orgán věc přestupku odloží a řeší dále správní delikt s provozovatelem vozidla," vysvětluje mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová. Podobně postupuje třeba také plzeňský magistrát, kde jde podle mluvčího Michala Vrby zatím jen o několik případů.

V takové situaci pak hrozí provozovateli až několikrát vyšší pokuta, než kdyby zaplatil hned. Pravdou ale je, že ani v takovém případě nezíská řidič žádné trestné body.

Některé radnice vyvíjejí při ověřování toho, zda skutečně řídil občan vzdálené země, až překvapivě velkou iniciativu. "V reakci na dopis ohledně překročení rychlosti v jednom okresním městě jsem uvedl, že řídil občan Jihoafrické republiky, kterému jsem vůz půjčil. Brzy ale přišla odpověď, že u cizinecké policie zjistili, že tato osoba nebyla v České republice," řekl online deníku Aktuálně.cz řidič, který si z pochopitelných důvodů nepřál být jmenován.

Na druhý pokus pak jako řidiče uvedl občana Argentiny. „Ta totiž nemá s Českem vízovou povinnost a v podstatě nelze zjistit, zda takový člověk v tu dobu v Česku pobýval, či nikoli," dodává skutečný řidič. Zatím ale neví, jak se úředníci dále zachovají.

Fotogalerie: Vychytávky v nové octavii. Podívejte se, co už dokáže

 

Právě se děje

Další zprávy