Fotograf našel na Kubě pod palmou vrak mercedesu za miliony

Radek Pecák ČTK Radek Pecák, ČTK
29. 12. 2014 11:28
Vůz, jehož hodnota po renovaci může dosáhnout milion dolarů i více, byl desítky let ukrytý mezi odpadky u silnice pod banánovníkem.
Kubánský úlovek. Gullwing, který čeká kompletní renovace.
Kubánský úlovek. Gullwing, který čeká kompletní renovace. | Foto: screenshot z Youtube.com

Havana - Měsíc trvalo americkému fotografovi Piotrovi Deglerovi pátrání po jednom z nejkrásnějších vozů automobilové historie na ostrově Kuba.

Legendární sportovní kupé Mercedes-Benz 300 SL, přezdívané Gullwing, jehož hodnota může na trhu po renovaci dosahovat milionu dolarů nebo více, bylo dlouhá desetiletí ukryté mezi šrotem a odpadky u silnice, zastíněné listy banánovníku.

Gullwing je jedno z nejoceňovanějších aut mezi sběrateli veteránů.
Gullwing je jedno z nejoceňovanějších aut mezi sběrateli veteránů. | Foto: Mercedes-Benz

Jedná se o dvousedadlový sportovní vůz s dveřmi otevírajícími se směrem vzhůru. Šestiválcový třílitrový motor o výkonu 142 kW uděloval automobilu maximální rychlost 250 kilometrů v hodině. Od poloviny 50. let se vyráběl jak s karosérií kupé, tak i v otevřené verzi. Celkem vzniklo pouhých 1400 kusů.

Degler, který se specializuje na fotografování aut, se o voze dozvěděl již před řadou týdnů a vydal se jej hledat. Svou cestu po ostrově zdokumentoval v kalendáři Carros de Cuba 2015. Tucet fotografií aut a lidí kolem nich vybral z celkem 25 000 fotografií, které pořídil za měsíc putování, při kterém urazil více než 3000 kilometrů.

"Našel jsem na svých cestách po Kubě řadu skrytých pokladů - třeba Hispano-Suiza - ale Gullwing mi unikal až do jednoho z posledních dní před plánovaným koncem cesty," řekl Degler webu Classic Driver. "Když jsem jej našel, strávil jsem celý den jeho fotografováním, pak jsem si ale uvědomil, že noční záběr by mohl být vhodnější. Nález toho auta byl nepopsatelným zážitkem," dodal.

Kubánské ulice a silnice brázdí desetitisíce automobilových veteránů, zejména amerických "korábů silnic" ze 40. a 50 let, které jejich majitelé neustále opravují, leští a vylepšují z domácích zdrojů. Kuba po revoluci roku 1959 zakázala dovozy aut ze Západu, což vydrželo až do počátku letošního roku. Americký prezident Barack Obama nyní chystá ukončení embarga a normalizaci vztahů, což zřejmě přiláká do Havany a dalších měst Kuby množství amerických nadšenců do poválečných veteránů.

 

Právě se děje

Další zprávy