Foto: Klasické vozy nepatří do muzea. V Le Mans si užijete jejich vůni a řev motorů

Foto: Klasické vozy nepatří do muzea. V Le Mans si užijete jejich vůni a řev motorů
Start probíhá stále tradičně. Jezdci totiž nezačínají za volantem, ale ke svým vozům běží. To dodává na náročnosti i atraktivitě.
Letos, v osmém ročníku akce, se jely závody rozdělené do sedmi kategorií. Nejstarší začínala s rokem výroby 1923, kdy se jel první závod v Le Mans. Nejnovější vůz pak mohl mít ročník 1993.
Závody sice netrvají mnoho hodin, ovšem jednotlivé jízdy se konají přes den i v noci. Je přitom jedno, že některým strojům je i devadesát let. Závodníci je rozhodně nešetří.
Auta musí být na závod pečlivě připravená, což znamená hodně práce i pro mechaniky, které si majitelé často vozí s sebou. Najde se dost aut, jež do cíle kvůli technické závadě nedojedou – přece jen se na nich už podepisuje jejich stáří.
Foto: JLR
Jan Markovič Jan Markovič
17. 7. 2016 11:00
Jen krátce poté, co skončí populární závod 24 hodin Le Mans, se na plochu slavného okruhu sjedou klasická auta. Nejde ale o nudou výstavu historických vozidel. Stovky aut tu jezdí mezi desítkami tisíc návštěvníků. Voní benzínem, řvou motory a také závodí. A za jejich volanty potkáte i jezdce, kteří kdysi stáli na stupních vítězů závodů v Le Mans. Atmosféra je tu proto dokonalá.
 

Právě se děje

Další zprávy