Ford ví, jakým povahám se líbí ta či ona barva auta. Mezi muži a ženami jsou ale zásadní rozdíly

Radek Pecák Radek Pecák
21. 12. 2015 12:43
Obě pohlaví se podle výzkumu zpracovaného pro automobilku Ford shodnou pouze v oblibě červeno-černé kombinace na karosérii vozu. Líbí se mužům i ženám se zálibou v adrenalinových disciplínách.
Těmito barevnými kombinacemi se Ford snaží strefit do vkusu obou pohlaví.
Těmito barevnými kombinacemi se Ford snaží strefit do vkusu obou pohlaví. | Foto: Ford

Pokud si mají žena a muž společně vybrat barvu svého nového automobilu, pravděpodobně se dostanou do sporu.

Vyplývá to z průzkumu uskutečněného pro automobilku Ford, kdy se výzkumníci zabývali korelacemi mezi preferovanými barvami a osobnostními rysy zákazníků.

Například ženy jezdící v černých autech se často považují za cílevědomé a energické. Vadí jim, když není hned po jejich. Naopak muži upřednostňující černá auta označují sami sebe za chaotické. Přiznávají, že se nechají snadno rozptýlit a spoléhají na to, že věci, které začnou, dotáhne do konce někdo jiný.

Je to jeden z případů silných povahových kontrastů mezi těmi ženami a muži, kteří si vybrali auto stejné barvy.


Muži, kteří volí auta modré barvy, naslouchají svým pocitům a emocím, při rozhodování dají spíš na city než na fakta. Naopak řidičky modrých aut hledají harmonické vztahy a vyhýbají se konfliktům, mají však silnou vůli.

Z průzkumu dále vyplynulo, že pro muže, kteří dávají přednost stříbrným vozům, je snazší zachovat klid ve stresových situacích. Muži se zálibou v červené bývají nadprůměrně systematičtí a orientovaní na výsledek. Pánové v tmavomodrých vozech jsou zase častěji konzervativně založení. To mimochodem platí i o těch, již nosí tmavomodrý oblek.

Naproti tomu u žen upřednostňujících stříbrnou, tmavomodrou a červenou se žádné specifické osobnostní rysy neukázaly.

„Barva vozu může prozradit hodně, ale většinou to platí jen tehdy, pokud vezmete v úvahu, zda se jedná o muže, nebo o ženu,“ uvedla k výsledkům průzkumu psycholožka Wendy Lord v závěrečné zprávě.

„To se ale změnilo, když jsme se dotazovali na kombinace červené a černé. Bez ohledu na pohlaví se líbily lidem, které přitahují rizikové a vzrušující aktivity s pořádnou porcí adrenalinu.“

Těm by nyní mohly vyhovět dvě speciální edice modelu Focus. První - Focus Red Edition - má exteriér v červeném odstínu Race se střechou v černém odstínu Shadow. Černé jsou rovněž kryty zpětných zrcátek a lemování masky chladiče.

V případě Focusu Black Edition je kombinace barev opačná: černá karoserie s červenou střechou, kryty zrcátek a lemováním masky.

Obě varianty mají také exkluzivní černě lakovaná 18palcová kola z lehké slitiny, sportovní podvozek a interiér oživený červenými švy. Nabídku pohonných jednotek tvoří zážehové motory 1,0 a 1.5 EcoBoost o výkonu 125 nebo 150 koní. Obě motorizace se dodávají se šestistupňovou manuální převodovkou.

 

Právě se děje

Další zprávy