Ford představil ve Frankfurtu elektrické kolo

Zbyněk Klíč
25. 9. 2011 1:05
Nové kolo od Fordu vyniká tuhým lichoběžníkovým rámem a technologiemi z formule 1

Praha - Do netradičního segmentu vstoupila společnost Ford. Na frankfurtském autosalonu představila koncept elektrického kola E-Bike.

Ford E-Bike
Ford E-Bike | Foto: Ford

Klíčovým prvkem E-Bike je lichoběžníkový rám z hliníku a karbonu, který váží dva a půl kilogramu. Inspiraci pro pohon si Ford vzal u formule 1, a to použitím magnetostriktních snímačů převádějících magnetickou energii na kinetickou a naopak. Snímače nevyžadují fyzický kontakt s dalšími součástmi motoru, pracují nezávisle na teplotě a nepotřebují údržbu. Na kole se dá dojet pětaosmdesát kilometrů na jedno nabití. Nejvyšší rychlost při zapnutém elektrickém pohonu je 25 km/h.

Pomocí informačního panelu umístěného na řídítkách může cyklista přepínat mezi třemi režimy elektrické podpory - ekonomickým, komfortním a sportovním. Do budoucna se navíc počítá s ovládáním displeje přes aplikaci pro Apple iPhone. Kolo je opatřeno také jedenáctistupňovým měničem Shimano Alfine a rychlořazením Shimano Rapidfire 2012.

Ford údajně kolo nehodlá vyrábět, při jeho prezentaci však uvedl, že je vnímá jako „důležitý prvek mobility budoucnosti". Tak uvidíme…

 

Právě se děje

Další zprávy