Fiat má opět auto pro radost. Odtajnil svůj Fiat 124 Spider, který je silnější než dvojče od Mazdy

Radek Pecák Radek Pecák
18. 11. 2015 10:25
Automobilka Fiat se se svým dvoumístným kabrioletem vrací do doby, kdy kromě aut pro širokou veřejnost nabízela také vozy pro radost. Základ nového modelu 124 Spider pochází z japonské Mazdy MX-5, pod kapotou však bude pracovat úplně jiný motor.
Příď nového Fiatu má poměrně dramatický výraz.
Příď nového Fiatu má poměrně dramatický výraz. | Foto: Fiat

Delší, širší a výkonnější je nový Fiat 124 Spider než jeho japonské dvojče Mazda MX-5.

Zatímco nová generace japonského sportovního vozu se již nabízí od loňského roku, Fiat teprve nyní odtajnil první snímky a technické informace o svém dvoumístném kabrioletu.

Auto je o citelných čtrnáct centimetrů delší než Mazda (4054 x 3914), je také o pár milimetrů širší a o poměrně zanedbatelné dva milimetry nižší.

Koncovky výfuku poutají pozornost na obou stranách vozu.
Koncovky výfuku poutají pozornost na obou stranách vozu. | Foto: Fiat

Interiér mají oba vozy téměř shodný, stejné komponenty jsou použity i na podvozku.

Zásadní odlišností je ale nasazení odlišné pohonné jednotky. Mazda nabízí pod kapotu atmosférické čtyřválce o zdvihovém objemu válců 1,5 a 2 litry, přičemž ten větší má maximální výkon 160 koní.

Fiat si vystačí s jedním agregátem, kterým je turbomotor 1,4 s potenciálem až 162 koní, který byl dosud montován do Fiatu 500 Abarth.

Foto: Fiat

Kvůli tomu, a samozřejmě také vinou větších rozměrů, je však vůz o zhruba padesát kilogramů těžší (hmotnost dosahuje hodnoty 1105 kilogramů) než sourozenec ze země vycházejícího slunce. Jelikož Fiat zatím neuvedl hodnoty maximální rychlosti ani zrychlení z klidu na stokilometrovou rychlost, nemůžeme vynést verdikt o tom, který z nich je rychlejší.

Prvních 124 kusů Fiat vyrobí ve speciální edici určené pro USA, běžný model by se měl dostat na trh v létě příštího roku. Ceny zatím odtajněny nebyly.

-------------------------------

Tip: Končí vám povinné ručení? Porovnejte si nabídky a ušetřete >>

 

Právě se děje

Další zprávy