Farmaření na dálkové ovládání: Case IH představil koncept traktoru bez traktoristy

Jan Markovič Jan Markovič
14. 9. 2016 9:23
Budeme v době autonomních vozidel potřebovat ještě traktoristy? Možná ano, ale třeba jen jednoho, který bude od počítače ve své klimatizované kanceláři ovládat na dálku hned několik strojů. Taková je alespoň vize amerického výrobce zemědělské techniky Case IH, který před nedávnem představil traktor bez řidiče.
Autonomní traktor rozpozná další zemědělské stroje a přizpůsobí se také jim.
Autonomní traktor rozpozná další zemědělské stroje a přizpůsobí se také jim. | Foto: Case IH

Jezdit s traktorem je možná snem mnoha venkovských chlapců, ale když přijde na věc, courat se po poli tam a zpět může být pěkná nuda. Lepší by bylo posadit se do kanceláře a kontrolovat vše na dálku. Přesně to má umožnit koncept autonomního traktoru, který představil výrobce Case IH.

Autonomní traktor je založen na velkém modelu Case IH Magnum, takže je vybaven například čtyřmi páry kol do nejtěžších podmínek. Na fotografii vypadá jako běžný traktor, kterému někdo pomocí grafického programu vymazal kabinu. Ona tam ale ani ve skutečnosti není. Místo řidiče je tu totiž kompletní radarové vybavení, sada kamer, počítač a komunikační systém.

Traktor by měl na poli sám zvládnout pohyb a měření, díky kterému vypočítá i nejvýhodnější trasu pohybu. Pomocí GPS kontroluje svou polohu a k dispozici má i informace o počasí. Údaje o své činnosti pak zasílá do počítače operátora. Ten může kdykoliv zadávat příkazy ke změně pohybu nebo třeba návratu zpět na farmu.

Autonomní traktor rozpozná další zemědělské stroje a přizpůsobí se také jim. „Díky tomu půjde velmi snadno integrovat do farmářovy flotily, aniž by muselo dojít k větším změnám,“ říká Leo Bose ze společnosti Advanced Farming System, která s Case IH na výrobě traktoru pracovala.

Podle něj by farmář mohl snadno operovat na poli s několika stroji naráz, aniž by měl byť jen jediného zaměstnance. Nebo by najal pouze jednoho, aby kontroloval pohyb všech strojů. Firma nyní zjišťuje, jestli by měli zemědělci o takovou technologii zájem.

 

Právě se děje

Další zprávy