Elektroauto vs. zima jak z ruského filmu. Ujede Hyundai Kona do zásuvky aspoň 100 km?

Elektroauto vs. zima jak z ruského filmu. Ujede Hyundai Kona do zásuvky aspoň 100 km?
Za příplatek 20 000 Kč můžete mít dvoubarevné provedení karoserie.
Zezadu se elektrická Kona od svého konvenčního sourozence liší jen detaily a absencí výfuku.
Velikostně se jedná o kompaktní crossover, podobně velká bude i chystaná Škoda Kamiq.
Na délku má necelých 4,2 metru. Pro jezdění po městě se jedná o ideální kompromis mezi vnějšími rozměry a vnitřním prostorem.
Foto: Martin Přibyl
Martin Přibyl Martin Přibyl
18. 2. 2019 6:02
Elektrická auta a zima se nemají rády. To vám řekne každý. Proto se ve chvíli, kdy přebírám klíčky od elektrické Kony, cítím jako hrdina na polární expedici. Je leden, venku hluboko pod nulou, ráno teploty klesají pod mínus deset. V tomhle mrazu bude v mém případě elektrický Hyundai muset zvládnout alespoň 100 kilometrů na jedno nabití. Co si pamatuji, ještě před pár lety s tím řada elektrických aut slovutnějších značek měla velký problém. Budu se muset ploužit po dálnici osmdesátkou? Skončím v odstavném pruhu? Budu se uvnitř s vypnutým topením klepat kosou, jen abych ušetřil energii na poslední kilometr dojezdu? A vůbec vždyť ta elektrická auta v zimě vůbec netopí! To ví každý.
Hodnota dojezdu je i ústřední informací zobrazovanou v přístrojovém štítu.
Hodnota dojezdu je i ústřední informací zobrazovanou v přístrojovém štítu. | Foto: Martin Přibyl

Jenže po odpojení auta z nabíječky na displeji v Koně tvrdošíjně svítí dojezd přes 300 kilometrů. Auto má zapnutý speciální zimní režim, který při nízkých teplotách upravuje nastavení nabíjení a dynamiky. Číslo je to tedy horší, než kolik udává výrobce (prý až 449 kilometrů), ale mělo by mi to stačit. Samozřejmě tedy v případě, že ukazatel nekecá.

Nekecá. Druhý den ráno přijíždím do práce a dojezd je asi 240 kilometrů. Zbývající energie v bateriích by sice stačila, ale stejně u veřejné nabíječky Konu připojuji na pomalejší dobíjení střídavým proudem. Plná by měla být, až půjdu z práce. Přijde vám to zbytečné?

Není. Spotřeba Kony je mezi elektromobily spíše běžná: v průměru 21,5 kWh / 100 km, což odpovídá v rozvodné síti ČEZ 86,9 gramu CO2 na kilometr a při domácím dobíjení v nízkém tarifu s distribuční sazbou pro elektromobily 42 haléřům za kilometr. Pro srovnání: Suzuki Vitara se sedmilitrovou spotřebou benzinu vyprodukuje 164 g CO2 na kilometr.

Hyundai proto za svůj obří dojezd vděčí hlavně obří baterii. Vrcholná verze Power má 64kWh lithio-polymerový akumulátor. Ten a jeho chytré řízení je důvodem, proč jsem nemusel šetřit a na dálnici si mohl dovolit jezdit stotřicítkou. Jenže také mu trvá, než se dobije.

Hyundai mluví o 54 minutách z nuly na osmdesát procent na 100kW rychlonabíječce. Taková veřejná ale v Česku zatím neexistuje. Na běžných, 50kW, počítejte podle našich zkušeností s dvojnásobkem, což vás u ČEZ jednorázově vyjde asi na 360 Kč. Na silné stanici se střídavým proudem (32 A / 400 V) máte auto nabít doplna za necelých deset hodin, což stojí asi šest set.

V případě klasické 230V zásuvky se ale už nebavíme o hodinách, ale spíš o dnech. Bude tedy nutné posílit jističe a pořídit si do garáže domácí dobíjecí stanici, wallbox. Na každý pád: dobíjet, kdykoli to jde, se, minimálně z uživatelského hlediska, vyplatí. A na dlouhých trasách je nutné se připravit na prostoje.

K dobíjení využívá Kona konektor typu Combo. Stejný má třeba VW e-Golf nebo BMW i3. Stanici jsou jím vybaveny naprosto běžně.
K dobíjení využívá Kona konektor typu Combo. Stejný má třeba VW e-Golf nebo BMW i3. Stanici jsou jím vybaveny naprosto běžně. | Foto: Martin Přibyl

Mráz naštěstí dobíjení nikterak zvlášť neomezuje. A i když v práci nebudete parkovat v podzemní garáži, mrazem se uvnitř Kony klepat nebudete. Nejvyšší verze auta s cenou 1,26 milionu vytahuje totiž svůj další trumf: vytápění pomocí tepelného čerpadla.

Pravděpodobně nejúčinnější topení, jaké jsem v autě zažil. Trvá jen chvilku a z výdechů k vám míří teplý vzduch. Rychlostí nástupu mu nedokáže konkurovat žádný vůz se spalovacím motorem.

Autu navíc nechybí ani vyhřívaný volant, sedadla a speciální režim klimatizace/topení, který zatopí jen řidiči. To, aby se energie neplýtvala na vyhřívání míst v kabině, kde nikdo nesedí.

Stříbrný plast v interiéru působí trochu laciněji. Palubní deska je ale zpracovaná velice dobře. Všimněte si velké schránky uvnitř středového tunelu.
Stříbrný plast v interiéru působí trochu laciněji. Palubní deska je ale zpracovaná velice dobře. Všimněte si velké schránky uvnitř středového tunelu. | Foto: Martin Přibyl

Po několika dnech za volantem Kony člověk začne elektromobilitě přicházet na chuť, zima nezima. Auto je tiché, relativně pohodlné, a i když to není žádný sporťák (vyšší hmotnost daná velkými bateriemi je znát při průjezdu zatáček i při přejezdu nerovnosti), v záloze má ještě jednu překvapivou zimní výhodu. Výkonný motor.

Nízké spotřebě nahrávají i aerodynamické disky kol.
Nízké spotřebě nahrávají i aerodynamické disky kol. | Foto: Martin Přibyl

Jednou ráno mě na okresce zdržuje autobus, s klasickým benziňákem bych nepředjížděl. Motor studený jako psí čumák v duchu správné péče nesmí do otáček. Elektromotoru s výkonem 150 kilowattů a točivým momentem 395 Nm, což odpovídá silnému dvoulitrovém dieselu v Superbu, ale zima nevadí. Okamžitý zátah je nakažlivý a autobus ve chvilce v dáli.

Stačilo jen sešlápnout pedál akcelerátoru. Jako všechny elektromobily se Kona snadno ovládá, stačí jen mačkat pedál brzdy a plynu. Hračičkové a milovníci úsporné jízdy mohou pádly pod volantem ovlivňovat míru rekuperace brzdné energie, když pustí nohu z plynu. Auto to s využitím radaru adaptivního tempomatu dělá třeba při dojíždění kolony i samo.

Přidejte k tomu dostatečný vnitřní prostor, rozumný kufr a solidní ergonomii, šikovný head-up displej a po pár dnech testu začínám přemýšlet o tom, že v seznamu nevýhod mám jen drobnosti. Nevyhovuje mi ovládání voliče automatu pomocí tlačítek nebo až příliš vzadu umístěný panel s nastavením vyhřívání sedadel.

Hyundai Kona Electric 64kWh Ultimate

Motor: elektromotor
Výkon: 150 kW
Točivý moment: 395 Nm
Nejvyšší rychlost: 167 km/h
Zrychlení 0-100 km/h: 7,6 s
Spotřeba energie: 15,4 kWh/100 km
Dojezd: 449 km
Provozní hmotnost: 1818 kg
Objem zavazadlového prostoru: 332 l
Cena: 1 259 990 Kč

To nic nemění na tom, že Hyundai Kona Electric je elektromobilem, který funguje a funguje skvěle. V zimě jako elektrický ledoborec dokáže rozbořit většinu mýtů, které o podobných vozech můžete mít: jeho dojezd není nijak výrazně omezený, ba stále dostatečný, a topí jako o život. Člověk ale stále nesmí zapomínat na ony pověstné kostlivce ve skříni, které ani Kona schovat nedokáže.

První problém je dán spíš lidskou pohodlností: dobíjení je stále dlouhé a musíte mít štěstí na prázdné veřejné nabíječky. Domácí nabíjení s wallboxem je příjemnější. S Konou v takovém případě můžete zapomenout na otravné tankování, prostě ji jen po příjezdu domů píchnete na nabíječku. To z ní ale dělá auto jen pro šoféry, kteří mají rodinný dům a garáž, nebo bydlí v bytové novostavbě, kde je rozvodná síť na nabíjení elektromobilu stavěná a domácí dobíječka se tam dá nainstalovat.

Druhým neoddiskutovatelným problémem je cena. Testovaná Kona stojí téměř 1,26 milionu. Za to sice dostanete auto v plné výbavě, ale stále vůz, který není z největších a jeho použití pro letní cestu na dovolenou do Chorvatska je s ohledem na dojezd a dobíjení mírně řečeno nevhodné. Obzvlášť, když stačí připlatit 30 000 korun a u dealera Hyundai dostanete o pár tříd větší zbrusu nové naftové Santa Fe.

Mráz nakonec baterii umrtvil, ale ne tu, kterou jste čekali
Autor fotografie: Martin Přibyl

Mráz nakonec baterii umrtvil, ale ne tu, kterou jste čekali

Součástí každého našeho testu je pochopitelně focení, auto při něm popojíždí sem a tam, často má jen puštěné zapalování, aby šla stáhnout okénka a svítily budíky. Když mám nafoceno, sednu za volant, že si ještě jednou prohlédnu fotky. Chci nastartovat, displeje zůstávají černé, nic se neděje.

Po chvilce vzpomínám, že jsem na displeji zahlédl hlášku, že bych měl zkontrolovat stav 12V akumulátoru. Co teď? Ve velké baterce zbývá šťáva na nějakých 250 kilometrů. Přece nezůstanu trčet na Strahově. Nakonec škemrám v nedalekém autosalonu Kia. Prodejce je ochotný ale tváří se nevěřícně: "Elektromobil startovacím zdrojem nenabiju."

Nakonec ale právě startovací zdroj je tím, co pomůže. Auto naskočí. Mráz a dlouhé prostoje se zapnutým zapalováním 12V baterii odrovnaly. K čemu je vlastně tenhle malý akumulátor? "Slouží k napájení palubních spotřebičů a aktivaci hlavní trakční baterie," vysvětluje tiskový mluvčí Hyundai Jan Pohorský. Akumulátor, který je menší než u klasického auta se spalovacím motorem, se běžně dobíjí za jízdy, nebo když je Kona nastartovaná, tedy připravená k jízdě. Dlouhé stání se zapnutým zapalováním mu ale nesvědčí a s ohledem na jeho nižší kapacitu je to horší než u běžného auta se spalovacím motorem. 

Auto  takovém případě musíte nastartovat (připravit k jízdě) a zapnout speciální užitkový mód, který vybití baterie zabrání.

 

Právě se děje

Další zprávy