Dvoulitrová láhev s pitím pohozená v autě váží při nárazu na dálnici jako dospělý muž

Ondřej Běhal
13. 7. 2016 10:13
Cestou na dovolenou nechávají lidé v automobilech válet nejrůznější předměty. I z těch zdánlivě malých a lehkých se mohou při nehodě stát zbraně těžkého kalibru.
Při balení věcí před cestou na dovolenou je dobré myslet i na to, co by se stalo v případě bouračky.
Při balení věcí před cestou na dovolenou je dobré myslet i na to, co by se stalo v případě bouračky. | Foto: Besip

Věděli jste, že běžný kompaktní mobilní telefon váží při nárazu v rychlosti 50 km/h dvě kila, v devadesátce už 3,6 kg a na dálnici při 130 km/h už více než pět kilo? Plná dvoulitrová láhev v takovém případě váží téměř 74 kg, útočí tedy na posádku hmotností dospělého muže.

Zvýšení hmotnosti předmětu při nárazu v rychlosti 130 km/h

mobil 0,143 kg                           5,3 kg

kniha 0,4 kg                              14,7 kg

tablet 0,47 kg                            17,2 kg

nápoj 2 l (2 kg)                          73,6 kg

Zdroj: Besip

"Zranění může způsobit prakticky jakákoliv volně položená věc," varuje Bořek Bulíček ze záchranné služby Trans Hospital. "Zachraňovali jsme třeba člověka, který převážel v zavazadlovém prostoru sklenice, ale ty po nárazu do stromu v osmdesátikilometrové rychlosti doslova rozpáraly sedačky včetně té u řidiče."

Nejčastěji jsou podle záchranáře Bulíčka při haváriích lidé od volně položených předmětů typu mobilních telefonů, klíčů nebo lahví s pitím zraněni v obličeji a na hlavě. "Občas ale věc, která při nárazu vystřelí, skončí i na hrudníku, ruce nebo noze."

Při balení věcí na dovolenou stačí používat selský rozum. Nejtěžší věci nakládáme jako první na dno zavazadlového prostoru, lehčí nad ně, těmi menšími vyplňujeme skuliny. Pokud naložíte věci až po střechu a vyjmete krycí plato zavazadlového prostoru, měli byste mít zavazadla od kabiny oddělená ochrannou sítí.

"Nezapomeňte se před balením podívat, jestli pod dnem kufru nevozíte důležité věci, které rychle potřebujete při defektu nebo poruše. Reflexní vesty, trojúhelník, lékárnička nebo třeba sada na zalepení pneumatiky by měly být po ruce," radí Karel Mulač z týmu Výzkum dopravní bezpečnosti ve Škodě Auto.

Když máte naopak kufr poloprázdný, je dobré volně se pohybující předměty upevnit třeba sítěmi nebo "gumicuky". Dvojnásob důležité je upevnění zavazadel na nosičích na střeše nebo zádi auta, protože těmi můžete ohrožovat život ostatních účastníků provozu.

 

Právě se děje

Další zprávy