Dvě třetiny autobazarů podvádějí, zjistila kontrola

Radek Pecák Radek Pecák
30. 3. 2015 11:25
ČOI: Kontrolovaná Škoda Octavia měla podle znalců najeto nejméně 335 000 kilometrů, autobazar přitom udával jen 138 000.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha - Téměř dvě třetiny prodejců ojetých automobilů z osmdesáti čtyř, které od října do prosince loňského roku zkontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), porušily předpisy. Konkrétně šlo o 53 prodejců. Problémem jsou zejména údaje o najetých kilometrech.

ČOI nechala vypracovat znalecké posudky k 47 automobilům, u nichž měla podezření, že buď jejich tachometr neodpovídá reálnému stavu, nebo že prodejce zatajil opravu po havárii. Podezření se pak potvrdila u poloviny takto prověřených vozů, přičemž dvanáct jich mělo prokazatelně přetočený tachometr a u deseti prodejci zatajili havárii.

Exemplárním příkladem je podle ČOI uvedení nepravdivého údaje o počtu najetých kilometrů u vozidla Škoda Octavia Combi 1,9 TDi, Laurin a Klement.  Tachometr uváděl 138 200 kilometrů, ale znalecký posudek zjistil z dostupných informačních zdrojů zrhuba 335 400 až 374 865 kilometrů. Stav počítadla 335 400 km byl přitom uveden už v protokolu o technické prohlídce z března 2010. Navíc tento vůz vykazoval na přední části znaky havarovaného vozidla. 

Jen o něco málo lépe na tom byla Škoda Roomster - skutečný stav byl nejméně o 157 697 kilometrů vyšší.

Konkrétní názvy autobazarů zatím ČOI nezveřejnila. "V současnosti vedeme s prodejci ojetých vozů správní řízení, která dosud nebyla pravomocně ukončena," říká Mojmír Bezecný, ústřední ředitel ČOI. Zájemcům o koupi auta v autobazaru doporučuje požadovat kompletní informace o nabízeném voze a snažit se je co nejvíce ověřovat. Za méně závažné nedostatky zatím inspekce uložila pět pokut za celkových 21 000 korun.

Kontroly naznačují, že horší situace než v Čechách, je na Moravě. Například v Jihomoravském a Zlínském kraji našla ČOI závady u 22 z 34 kontrolovaných prodejců. Ještě horší to bylo v Moravskoslezském a Zlínském kraji, kde z 13 prodejců byl bez závad pouze jediný. "Autobazary v plánu kontrolní činnosti i v roce 2015,“ dodává Bezecný.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka závěry jasně ukazují, že se v prodeji automobilů často podvádí. Chce proto, aby se přetáčení kilometrů stalo trestným činem.

 

Právě se děje

Další zprávy