Důkaz o kolapsu registru: Přihlášena jen pětina ojetin

Radek Pecák Radek Pecák
6. 8. 2012 11:15
Vloni bylo za červenec registrováno přes deset tisíc ojetin, letos jen pětina
Nejen protekční, ale i běžné registrační značky byly v červenci nedostatkovým zbožím.
Nejen protekční, ale i běžné registrační značky byly v červenci nedostatkovým zbožím. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Centrální registr vozidel v červenci skutečně nebyl funkční. Za všechna prohlášení mluví statistická data, která zveřejnil Svaz dovozců automobilů.

Za prvních šest měsíců letošního roku se do provozu přihlásilo 65 000 vozidel, která byla přivezena ze zahraničí jako ojetá. Na každý měsíc tedy připadá v průměru více než deset tisíc kusů - jenže v červenci dostala tuzemskou registrační značku jen zhruba pětina z tohoto počtu.

Pokles o osmdesát procent

Rozdíl je jasně patrný i při meziročním srovnání. "Zatímco vloni v červenci bylo nově registrováno do provozu 10 720 ojetých osobních automobilů, letos to bylo jen 2208," uvedl tajemník svazu Pavel Tunkl. Pokles je tedy téměř osmdesát procent.

Zajímavé je, že  problémy se zaváděním nového registru se prakticky neprojevily při registracích nových osobních automobilů. Těch letos v červenci do provozu přibylo 11 158, což je o 960 méně než ve stejném měsíci loňského roku. Pokles tedy činí necelých osm procent.

Letošní prodeje nových osobních aut v ČR jsou stále nad úrovní loňského roku. Bylo jich do provozu registrováno již přes 105 tisíc, což je o pět tisíc více než vloni.

--------------------------------------------------------------------------------

Prodej ojetých aut.

 

Právě se děje

Další zprávy