Dopravní policie má kompletní sestavu "tajných" octavií, teď nakupuje silné motorky

Radek Pecák Radek Pecák
29. 4. 2016 13:48
Zbývajících 35 policejních octavií bez označení, které jsou určeny pro výkon takzvaného skrytého dohledu, začne vydělávat na pokutách o dva měsíce dříve, než se původně předpokládalo. Prvních padesát benzinových octavií z celkové zakázky 85 kusů policisté převzali už v prosinci minulého roku. Nyní má policie v plánu nakoupit flotilu rychlých motocyklů a postupně obnovovat i zbývající vozový park.
Policisté si dnes odvezli 35 nových octavií přímo z areálu Škody v Mladé Boleslavi
Policisté si dnes odvezli 35 nových octavií přímo z areálu Škody v Mladé Boleslavi | Foto: Škoda Auto

I v takových odlehlých regionech České republiky, jako je například Jeseník, budou působit nové Škody Octavia s pohonem všech kol a výkonným motorem 1,8 TSI, jejichž poslední várku převzali včera představitelé tuzemské dopravní policie.  

"Nyní ze stejných prostředků, tedy z Fondu zábrany škod, hodláme nakoupit 135 silničních motocyklů. Výběrové řízení skončí za měsíc a část z nich bude do služby nasazena ještě letos," informoval online deník Aktuálně.cz náměstek dopravní policie pro ekonomiku Petr Petřík. Policie požaduje motocykly ve dvou kubaturách - do 1000 cm3 a nad 1000 cm3. "Počítáme, že kompletně budou dohlížet především na neukázněné motorkáře od začátku příští sezony, tedy na jaře roku 2017," dodal Petřík. 

35 vozů, které jsou lakovány ponejvíce ve dvou odstínech modré barvy a dále také v několika variantách šedé, bílé, hnědé a černé, je vybaveno měřicí technikou schopnou měřit rychlost za jízdy i po zastavení, dokonce i u aut jedoucích v protisměru. Kromě toho kamera umí číst registrační značky jiných vozů a srovnávat je s policejní databází. "Tak můžeme zjistit, zda vozidlo není například v databázi kradených automobilů nebo zda nemá propadlou technickou kontrolu," vysvětlil šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Prvních padesát technicky identických aut dostali dopravní policisté z okresních dopravních inspektorátů již v prosinci, Škoda měla na dodávku zbývajících 35 kusů z celkové zakázky 85 aut čas až do konce června, nakonec umožnila policistům dosáhnout vyššího příjmu z pokut o dva měsíce dříve. Vozidla i s vnitřním vybavením přišla celkem na 110 milionů korun.

"Jsme rádi především za to, že v autech je zbrusu nová měřicí technika, dosud jsme používali radary, které jsou v řadě případů i dvacet let staré," uvedl při přebírání vozů Lerch.

"Dosud jsem jezdil také octavií, ale s motorem 1,9 TDI. Od roku 2007, kdy působila na našem dopravním inspektorátu, už má na tachometru 270 000 Kč," uvedl pro Aktuálně.cz Josef Rábek z dopravního inspektorátu v Jeseníku, kterého jsme zastihli, jak studuje návod k obsluze nového vozu.

Další vozy pro skrytý dohled zatím policie nakupovat nehodlá. "Rádi bychom ale letos obměnili dalších šest stovek vozů s policejní kamufláží a začali připravovat výběrová řízení například pro kriminální službu a další složky. Těch je totiž skoro stejně jako těch s policejním označením," dodal Petřík.

Testy "civilních" verzí současné generace Škody Octavia si můžete přečíst zde.

 

Právě se děje

Další zprávy