Děti v autě nejlépe chrání Seat Leon. České vozy uspěly

Radek Pecák Radek Pecák
13. 7. 2014 16:10
Automobily vyráběné v Česku uspěly. Hyundai i30 z Nošovic skončil na děleném třetím místě.
Foto: EuroNCAP

Praha - Aktuální generace Seatu Leon je ze všech nyní nabízených vozů nejlepší při ochraně dětských pasažérů sedících v automobilu vzadu. Samozřejmě jde o děti připoutané v autosedačkách. 

Pořadí vozů vycházející z hodnocení nezávislé organizace crash testů Euro NCAP, sestavil server Vybermiauto.cz. Z něho také vyplývá, že nejhorší jsou naopak vozy Suzuki Grand Vitara, Nissan Micra, Fiat 500 a Renault Scénic.

Zatímco tyto zmiňované automobily dosáhly pouze na 56-58 procent možných bodů, Seat Leon si připsal hodnocení ve výši 92 procent.

Těsně za ním skončilo japonské SUV Subaru Forester, následuje čtveřice "devadesátiprocentních". Mezi nimi je i v severomoravských Nošovicích vyráběné Hyundai i30. Stejné hodnocení má rovněž Opel Mokka, Subaru XV a Volkswagen Beettle.

Hodně modelů v popředí žebříčku má Subaru, uspěly také značky Hyundai a Volkswagen.

Modely Škoda dopadly nadprůměrně. Octavia získala od EuroNCAP hodnocení 86 procent, Roomster 82, Superb 81, Fabia 80 a Yeti 78 procent.

Euro NCAP testuje vozy při nárazech se dvěma testovacími figurínami s parametry dětí ve věku 1,5 a tři roky. Kromě ochrany před zraněním bere v úvahu i způsob uchycení sedačky a míru obtížnosti při manipulaci.

Kompletní pořadí najdete na webu vybermiauto.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy