Designér Bertone slaví. Století automobilové krásy

Tomáš Rybecký
2. 8. 2012 5:24
Karosárna Bertone slaví výstavou v Turíně
Lamborghini Miura
Lamborghini Miura | Foto: Aktuálně.cz

Designerská společnost Bertone oslavuje 100 let své existence výstavou v Národním automobilovém muzeu v Turíně. Výstava probíhající od 29. června do 14. října má název „One hundred years of car design" (Sto let designu aut). Akce probíhá pod záštitou italského premiéra, regionu Piemont, provincie a města Turín a asociace italských motoristických novinářů UIGA.

Alfa Romeo Giulietta Sprint
Alfa Romeo Giulietta Sprint | Foto: Aktuálně.cz

Na výstavě budou k vidění nejznámější výtvory, které z karosárny Bertone vzešly. Jsou mezi nimi takové legendy, jako Alfa Romeo Giulietta Sprint (1954), Lamborghini Miura (1966), Lancia Stratos HF (1972) nebo Fiat X1/9 (1972). Vedle nich jsou vystaveny i zcela originální vozy vyrobené na objednávku individuálních zákazníků. Další zajímavostí jsou koncepční studie, jako Chevrolet Corvair Testudo (1963), Alfa Romeo Carabo (1968) nebo ZER (1994), první elektrický vůz, který dosáhl rychlosti 303 km/h.

Karosárna Bertone byla založena v roce 1912 a je jednou z nejprestižnějších a nejrenomovanějších designerských firem. Firma Bertone spolupracovala s největšími výrobci automobilů na světě. Z těchto spoluprací vzešlo mnoho ikonických vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy