Bezpečnost doplní ekologie. V prvním měření emisí podle NCAP propadl naftový VW Golf

Martin Přibyl Martin Přibyl
5. 3. 2019 6:02
Organizace NCAP, která se proslavila crashtesty, díky nimž většina výrobců obrátila při návrhu svých aut pozornost k pasivní i aktivní bezpečnosti, se nyní rozhodla rozšířit svoje hodnocení nových aut i o jejich vliv na životní prostředí. O to, jak zatíží ovzduší emisemi škodlivin a kolik spotřebují paliva. V budoucnu pak i o emise oxidu uhličitého. Výsledky testování mohou zvýšit tlak na automobilky, aby se začaly více soustředit na to, jak jsou jejich produkty ekologické. Green NCAP se má díky standardizované metodice stát pomocníkem při výběru čistého auta. Zde je postup měření a první výsledky. Vítězí v nich elektromobily a moderní miniauta, SUV a velké limuzíny sráží vyšší spotřeba.

Některé testované vozy splňují ještě starší emisní normu Euro 6b. Jako nové by se již tedy neměly dát pořídit. 

Foto: Green NCAP

Jak probíhá testování?

Testování aut v podání Green NCAP probíhá stejně jako stávající Eco Test německého autoklubu ADAC (jeho poslední výsledky naleznete zde). Základem testu je tedy laboratorní měření, které vychází z cyklu WLTP, jenž se používá i při homologaci aut. Test se ale provádí při teplotě čtrnáct stupňů Celsia, která je blíže evropskému teplotnímu průměru. Mimo to je WLTP doplněn cyklem BAB130, který má simulovat provoz na dálnici. Kromě vyšší rychlosti zahrnuje i několikanásobné zrychlení z osmdesáti na sto třicet kilometrů za hodinu.

Testy v laboratoři následně doplňuje stanovení emisí a spotřeby na silnici pomocí přenosného měřicího zařízení. I tento test se snaží o větší věrnost než klasický homologační postup: probíhá při teplotách od minus sedmi do plus třiceti pěti stupňů. Při měření, které je vyžadováno pro schválení vozidla do provozu, se teploty pohybují jen od nuly do třiceti stupňů Celsia. Množství testů prováděných v reálném provozu se má postupně zvýšit.

Výroba auta a jeho komponent není v testu Green NCAP nikterak hodnocena.

 

Právě se děje

Další zprávy