Co dokáže nová Škoda Superb. Řidič dostane další asistenty

Co dokáže nová Škoda Superb. Řidič dostane další asistenty
Asistent pro upozorňování na vozy nacházející se v takzvaném mrtvém úhlu má ve Škodě odborný název Blind Spot Detect. Dvě radarové jednotky umístěné v dolní části zadního nárazníku sledují oblast vedle vozu a také prostor až dvacet metrů za ním. Pokud systém detekuje jiné auto vedle superbu, nebo vůz blížící se zezadu, rozsvítí se LED symbol v příslušném vnějším zpětném zrcátku. Systém je aktivní v rychlosti od 10 km/hod až po maximální rychlost vozidla.
Traffic Jam Assist, neboli asistent pro jízdu v kolonách, využívá adaptivní tempomat a systém Lane Assist. V rychlostech pod 60 km/hod může vůz sám jet v příslušném jízdním pruhu a rovněž brzdit, zastavovat a zase se rozjíždět. Podmínkou je, aby měl řidič ruce na volantu.
Rear Traffic Allert (asistent pro vyjíždění z parkovacího místa) funguje v okamžiku, kdy auto vycouvává směrem do silnice. Radary v nárazníku registrují automobily či jiné dopravní prostředky blížící se ze strany. Při hrozící kolizi pak zazní varovný tón. V případě nejvyšší nouze dokonce superb sám zabrzdí.
Crew Protect Assist je název pro soubor opatření chránících posádku před následky bezprostředně hrozící nehody. Například při prudkém brzdění či zaznamenané velké přetáčivosti nebo naopak nedotáčivosti auta se automaticky napnou bezpečnostní pásy na předních sedadlech, elektromotory také téměř zcela uzavřou předtím otevřená boční okna a střešní otvor.
Foto: Škoda Auto
Radek Pecák Radek Pecák
10. 5. 2015 8:19
Foto: Podívejte se na asistenční systémy v letošní novince mladoboleslavské automobilky.
 

Právě se děje

Další zprávy