Češi v dubnu nakoupili rekordní množství nových aut. Nejlepší umístění v historii slaví Dacia

Ondřej Běhal
4. 5. 2016 13:11
Nikdy se v Česku nezaregistrovalo během jednoho měsíce více nových osobních aut než v dubnu 2016. Celkem jich přibylo 23 131 kusů, tedy o dvanáct procent více než ve stejném období loni. Slaví u Dacie, která se poprvé v historii vyšplhala mezi čtyři nejoblíbenější značky u nás. Před ní jsou jen suverénní Škoda a o druhou příčku bojující Volkswagen a Hyundai.
Příběh Dacie v Česku by se dal popsat jako z bláta až do první čtyřky. Na snímku její nejprodávanější model Duster.
Příběh Dacie v Česku by se dal popsat jako z bláta až do první čtyřky. Na snímku její nejprodávanější model Duster. | Foto: Radek Pecák

Březen 2016 na trůnu nejúspěšnějšího měsíce v historii pro české prodejce nových osobních aut nevydržel dlouho. Překonal ho hned duben. Celkem se ve čtvrtém měsíci roku zaregistrovalo 23 131 nových vozů, o dvanáct procent více než loni.

Na rozdíl od března nebyla největším tahounem růstu jeho suverénní jednička Škoda Auto. Ta si meziročně polepšila o více než pět procent a obsadila přes 32 procent trhu, což pro ni jsou ve světle vynikajícího letošního roku podprůměrná čísla. Přesto čtyři její modely vévodí žebříčku nejoblíbenějších aut, který si můžete prohlédnout zde

O druhé místo se přetahují Volkswagen a Hyundai. Německá značka drží stříbro podle počtu registrací. Hyundai ale tvrdí, že pokud se budou počítat pouze auta, která v Česku zůstávají i tři měsíce po registraci, patří druhé místo jemu. Dokazuje to statistikami agentury Médea Research, podle nichž devět procent u nás zaregistrovaných vozů končí do čtvrt roku za hranicemi a dalších sedm procent vozů nelze identifikovat, protože nebyly fakturovány fyzickým ani právnickým osobám.

Níže se můžete podívat na deset nejúspěšnějších značek za březen 2016 podle nových registrací osobních aut na českém trhu. Umístění v závorce znamená pořadí za první čtvrtletí letošního roku:

1. (1.) Škoda             7481

2. (2.) Volkswagen    2360

3. (3.) Hyundai          1921

4. (5.) Dacia              1251

5. (4.) Ford                1133

6. (7.) Peugeot            909

7. (6.) Kia                    834

8. (8.) Renault             832

9. (10.) Seat                754

10. (11.) Mercedes     652

Kliknutím na aktivní názvy značek otevřete přehled jejich nejprodávanějších modelů včetně ceníků, výbav, technických dat, redakčních testů a dalších podrobností.

Dacia slaví v dubnu nejúspěšnější umístění v historii. Ještě nikdy se nedostala mezi čtyři nejúspěšnější značky. Velkým úspěchem je také TOP 10 pro Mercedes-Benz, který z první desítky vystrnadil například Opel. Právě Mercedes (+51 %) a Dacia (+50 %) se v první desítce nejúspěšnějších značek chlubí největšími meziročními nárůsty.

Ještě více si polepšily z menších značek Jaguar (+450 %) nebo Honda (+90 %), dařilo se i Suzuki (+49 %). V plusu bylo osm z deseti značek TOP 10. Výjimku představují Ford (-8 %) a Volkswagen (-4 %).

Za první čtyři měsíce letošního roku trh stoupl také o dvanáct procent na nová historická maxima. Největší meziroční nárůst si letos připisuje Jaguar (+131 %), dále Honda (+67 %), Alfa Romeo (+66 %), Mercedes (+52 %), Audi (+51 %), Suzuki (+50 %) nebo Mazda (+46 %). V minusu jsou například Lexus (-22 %), Volkswagen (-12 %) nebo Fiat (-9 %).

 

Právě se děje

Další zprávy