Čeká nás recese? Prodej aut na největším trhu klesl nejvíce za téměř sedm let

ČTK ČTK
11. 12. 2018 14:18
Prodej nových aut v Číně se v listopadu meziročně propadl o 13,9 procenta na 2,55 milionu vozů. Pokles byl nejvýraznější od ledna 2012, kdy mělo na poptávku negativní dopad načasování oslav nového lunárního roku.
Na čínském trhu se snaží uspět také Volkswagen.
Na čínském trhu se snaží uspět také Volkswagen. | Foto: Volkswagen

Od ledna do listopadu se prodej aut snížil o 1,7 procenta na 25,4 milionu, a Čína je tak na cestě vykázat první celoroční pokles prodeje minimálně od roku 1990. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil čínský svaz výrobců automobilů CAAM. Čína je největším automobilovým trhem světa.

Prodej aut se snížil už pátý měsíc za sebou a v každém z předchozích dvou měsíců až o téměř 12 procent. Slabé údaje o prodeji aut přicházejí v době, kdy hospodářský růst v zemi zpomaluje a ekonomiku poškozuje obchodní válka se Spojenými státy.

Agentura Reuters v říjnu uvedla, že prodejce aut v Číně citelně zasáhlo zpomalení růstu ekonomiky. Prodejci z toho důvodu tlačí na vládu, aby sektor podpořila, a navrhují mimo jiné snížení prodejní daně u některých menších aut o 50 procent. Státní plánovací úřad ale jejich požadavky odmítl a uvedl, že zpomalení může z trhu dostat slabší hráče.

Čínský automobilový trh je také významným zaměstnavatelem, důležitým tahounem růstu ekonomiky a barometrem ochoty spotřebitelů kupovat velké a drahé položky. Loni prodej aut podle údajů CAAM vzrostl o tři procenta. Tempo růstu však prudce zpomalilo z 13,7 procenta v roce 2016, kdy prodej podpořilo snížení prodejní daně u menších aut.

Prodej elektrických a hybridních vozů však zůstává vysoký. V listopadu se zvýšil o 37,6 procenta, poznamenala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy