Budeme sedět za volantem jako v pavoučí síti? Lexus představil revoluční pojetí autosedačky

Ondřej Běhal
16. 9. 2016 8:47
Konstrukce sedadel z proteinu má stabilizovat hlavu při pohybech vozidla tak, že zorné pole zůstává neměnné. Hýbou se sedadla, nikoli tělo.
Nové sedadlo z "pavoučího hedvábí".
Nové sedadlo z "pavoučího hedvábí". | Foto: Lexus

Na pařížském autosalonu, jehož brány se veřejnosti otevřou 1. října, představí Lexus ve světové premiéře revoluční koncepci automobilových sedadel nazvaných Kinetic Seat. Jejich unikátní konstrukce pružné sítě má optimalizovat sezení při jízdě v automobilu.

Foto: Lexus

Základní princip spočívá v tom, že na rozdíl od současných sedadel se nepohybuje tělo cestujícího, ale jednotlivé díly sedačky - sedák a opěradlo. V klidu tak zůstává i hlava a zorné pole se nemění, což má zvyšovat pohodlí.

Na rámu sedadel Kinetic Seat je upevněná pružná "pavoučí" síť tvořená vlákny, která jsou natažena od středu opěradla. Síť je podle Lexusu dostatečně pružná k tomu, aby se dokonale přizpůsobila tvaru lidského těla a zároveň má dobře rozkládat zatížení s ohledem na pohodlné sezení po delší dobu.

Sedadla jsou lehčí než klasická, čímž se snižuje hmotnost auta a v konečném důsledku i spotřeba paliva nebo emise škodlivin.

Vlákna jsou vyrobena z ekologicky šetrného materiálu, který Lexus označuje jako syntetické pavoučí hedvábí. Místo látek na ropné bázi je hlavním komponentem protein. Materiál se údajně vyznačuje mimořádnou pevností a schopností pohlcovat rázy.

 

Právě se děje

Další zprávy