BMW už prodalo tolik elektroaut jako konkurenti společně

Radek Pecák Radek Pecák
10. 3. 2014 13:00
Značce BMW v poslední době nechybí odvaha. Zkonstruovala a začala nabízet unikátní elektromobil, poprvé také přichází s automobilem s pohonem předních kol.
Generální ředitel BMW Česká republika Josef Reiter
Generální ředitel BMW Česká republika Josef Reiter | Foto: BMW

Značka BMW v posledních měsících představuje novinky v nebývale rychlém tempu. V loňském listopadu začala prodávat i na českém trhu městský elektromobil i3, v Ženevě nyní ukazuje v premiéře například velkoprostorový vůz BMW 2 Active Tourer. Generálního ředitele BMW česká republika Josefa Reitera jsme se na další novinky ptali přímo na stánku značky ženevského výstaviště Palexpo.

A.cz: Nebojíte se, že Active Tourer s předním pohonem zákazníci nepřijmou?

Stoprocentně ne. Jsem přesvědčen, že vůz bude přijat velmi kladně. Vstupujeme do segmentu, kde jsme dosud nebyli zastoupeni, a nabízíme vůz, který mnozí požadovali. Tedy automobil pro aktivně žijící lidi, kteří vyžadují větší prostor. Díky tomu nalákáme i mnoho lidí, kteří dosud nebyli zákazníky BMW.

A.cz: V České republice si zhruba 80 procent vašich zákazníků kupuje automobil ve verzi XDrive, tedy s pohonem všech kol.  Bude také Active Tourer k dispozici s tímto pohonem?

Ano, určitě tuto variantu budeme nabízet.

BMW 2 Active Tourer je hlavní novinka značky v Ženevě
BMW 2 Active Tourer je hlavní novinka značky v Ženevě | Foto: Radek Pecák

A.cz: Prozradíte cenu?

Neprozradím, na to je ještě čas. Nicméně určitě bude konkurenceschopná, to mohu slíbit.

A.cz: Nyní už uplynulo více než čtvrt roku od doby, kdy jste začali českým zákazníkům nabízet elektromobil i3. Nastartoval tento vůz zájem Čechů o elektromobilitu?

Je třeba si uvědomit, že v roce 2013 se v Česku prodaly pouze zhruba tři desítky nových elektromobilů. Nyní, po třech měsících prodejů, máme na tento vůz přibližně stejný počet objednávek, jako bylo vloni celkové množství prodaných vozů všech značek. Je to tedy jednoznačný úspěch.

BMW i3
BMW i3 | Foto: BMW

A.cz: Neobáváte se, že je to jen prvotní nadšení pro novinku, které poměrně brzy opadne?

S určitým poklesem zájmu postupně počítáme, to je ostatně běžné i u klasických typů automobilů. Nicméně v tomto případě by ten pokles neměl být moc velký a v dalších letech počítáme s trvalým růstem prodejů elektromobilů.

A.cz: Podaří se v Česku prodat i luxusnější elektromobily i8?

Určitě ano, závazné objednávky sice ještě nemáme, ale zájem je tak velký, že jsem si jistý, že přidělený počet kusů pro Českou republiku určitě vyčerpáme.   

A.cz: V loňském roce jste začali nabízet nové modelové řady 2 a 4. Je to vlastně ale jen změna označení modelů, které jste dříve také nabízeli. Konkrétně tedy kupé řad 1 a 3. Nebudou v tom mít vaši zákazníci zmatek?

Právě naopak, myslím, že jsme jim situaci zjednodušili.  Variant v jednotlivých modelových řadách už totiž bylo tolik, že se takové řešení hodí.

 

Právě se děje

Další zprávy