Autoškoly čeká brzký zánik, tvrdí ve Volkswagenu. Řidičáky pro samořiditelné vozy nebudou zapotřebí

ČTK ČTK
28. 8. 2016 16:15
Budoucí generace se nás budou dívat zpět jako na chudáky, kteří ještě museli řídit sami, uvedl šéf digitálních aktivit německého automobilového koncernu Volkswagen. Věří rozvoji samořízených automobilů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Volvo

Drážďany - Řidičský průkaz se v budoucnosti kvůli rozmachu samořízených automobilů stane zbytečností. Předpokládá to šéf digitálních aktivit německého automobilového koncernu Volkswagen Johann Jungwirth.

"Jsem pevně přesvědčen, že moje děti již řidičský průkaz nebudou potřebovat," uvedl Jungwirth. "Budoucí generace se nás budou dívat zpět jako na chudáky, kteří ještě museli řídit sami," dodal.

Systémy umožňující provoz automobilů bez řidičů se podle Jungwirthova názoru řadí k velkým vynálezům lidstva, jako jsou parní stroj, železnice či elektřina.

Jungwirth předpokládá, že samořízená auta se v budoucnosti prosadí ve všech oblastech automobilové dopravy, od osobních aut po kamiony a autobusy, píše agentura DPA.

V Singapuru tento týden začala fungovat první taxislužba se samořízenými auty. Ty zatím jezdí pouze v obchodní a rezidenční čtvrti nazývané one-north o rozloze 6,5 kilometru čtverečního. Nástup a výstup je omezen jen na určitá místa. Ve vozech je zatím i řidič, který je připraven se případně ujmout řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy