Automobilový průmysl v Česku má za sebou rekordní rok

Radek Pecák Radek Pecák
12. 6. 2015 9:25
Celkové tržby firem v oboru - vedle výroby samotných aut jde také o dodavatele součástek - se těsně přiblížily jednomu bilionu korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha – Automobilový průmysl má v české ekonomice stále větší roli. Potvrzují to dnes zveřejněná čísla Sdružení automobilového průmyslu za loňský rok.

Celkové tržby firem v oboru - vedle výroby samotných aut jde také o dodavatele součástek - se těsně přiblížily jednomu bilionu korun. Konkrétně loni stouply o 14,7 procenta na 991 miliard korun.

Na celkové průmyslové produkci České republiky má automobilový průmysl už čtvrtinový podíl (24,7 procenta). Na tvorbě hrubého domácího produktu se podílí 7,4 procenta.

Téměř čtvrtinou se tento obor podílí také na celkovém exportu České republiky - přesně 23,4 procenta. Kolem 23 procent se podíl pohyboval i předloni, hodnota tohoto exportu však stoupla o 15,2 procenta na 845 miliard korun.

Firmy, v nichž se vyrábějí auta nebo jejich součástky, nyní zaměstnávají 155 500 osob, což je meziroční nárůst o více než tři procenta.

"Průměrná mzda zaměstnanců ve firmách automobilového průmyslu nyní dosahuje téměř 32 tisíc korun, tedy zhruba 23 procent nad výší průměrné mzdy napříč obory v Česku," říká prezident sdružení Martin Jahn.

 

Právě se děje

Další zprávy